iPhone jailbreak populair, Sasfis verspreidt Asprox en netwerksniffer

De jailbreakme exploit voor Apple’s iPhone heeft meteen de vierde plaats ingenomen in de top tien van bedreigingen in het laatste Fortinet Threat Landscape Report. Ook de Asprox-spambot, die gelinkt is aan het Sasfis-botnet, was medio september steeds actiever.

Met een vierde plaats in het Fortinet Threat Landscape Report toont de Jailbreakme-exploit een toenemende belangstelling voor de iPhone-jailbreak aan. Dit komt doordat op de juiste manier gemanipuleerde PDF-bestanden meestal opzettelijk worden gedownload en geopend door iPhone-gebruikers.

Wie zijn iPhone jailbreakt, wil meestal de DRM-beperkingen (Digitial Rights Management) omzeilen. Op deze manier wordt de mobiele telefoon van Apple echter niet alleen opengesteld voor een groter aantal toepassingen, maar ook voor hacking-aanvallen. Daarom heeft Fortinet de Jailbreakme-exploit opgenomen in het Threat Landscape Report voor september.

Terwijl er in de middelste gelederen van Fortinet’s bedreigingentoptien weinig is veranderd, trekt het Sasfis-botnet op de negende plaats de aandacht: Het botnet was de afgelopen maanden stil geweest. Op 14 september registreerde Fortinet echter een toename van Sasfis-activiteit.

In Fortinet’s malware top tien, die onafhankelijk van de dreigingsranglijst wordt samengesteld, zijn dienovereenkomstig twee nieuwe Sasfis-varianten te vinden. Deze kwaadaardige codes werden voornamelijk gebruikt om computers te infecteren met de Asprox spambot. Tegelijkertijd werden de Sasfis-varianten echter ook gebruikt om een netwerksniffer te verspreiden.

Fortinet heeft de sniffer-module met de identificatiecode W32/Katusha.MK!tr in de malware-database opgenomen en nader geanalyseerd. Blijkbaar scant de software het netwerkverkeer op de TCP-poorten 21, 25 en 110, die worden gebruikt door de protocollen FTP (bestandsuitwisseling), SMTP en POP3 (e-mail).

“Het verkeer op de getroffen poorten wordt in versleutelde vorm doorgestuurd naar een command-and-control server die in Europa is gevestigd,” legt Derek Manky, projectmanager cyberbeveiliging en onderzoek naar bedreigingen bij Fortinet, uit. Met name gestolen FTP-referenties zijn een doelwit bij uitstek voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot webservers en hun malware te verspreiden.

Fortinet verzamelt de nieuwste maandelijkse dreigings- en malwarestatistieken voor het Threat Landscape Report met behulp van FortiGate-appliances die wereldwijd zijn geïnstalleerd. Ga voor meer informatie over het bedreigingslandschap in september naar de website van Fortinet.