iPhone 5: Nog even LTE

Er zijn nu meer details naar buiten gekomen over de LTE-mogelijkheden van de onlangs onthulde iPhone 5. De teleurstelling is niet zo groot als bij de iPad 3 – maar waarschijnlijk ook niet veel kleiner.

De in dit land verkochte iPhone 5 heeft drie verschillende ontvangstbereiken voor LTE: 850 MHz, 1.800 MHz en 2.100 MHz. In Duitsland worden echter vooral de frequentiebanden rond 800 MHz gebruikt. De banden rond 1.800 en 2.600 MHz worden gebruikt als verdere frequenties, die echter alleen plaatselijk worden gebruikt. De houders van de 1.800 MHz-banden zijn Deutsche Telekom, dat zich bijna uitsluitend beperkt tot grote steden en agglomeraties, en E-Plus – dat zich nog in de testfase bevindt.

De kaart links laat zien waar Deutsche Telekom’s LTE 1.800 op dit moment (rood) of in de komende drie maanden (blauw) kan worden gevonden. Zelfs zonder in te zoomen is het duidelijk dat de “witte vlekken” bijna het hele land bestrijken – LTE met de iPhone 5 kan dus slechts in zeer beperkte mate in dit land worden gebruikt. Maar het is in ieder geval beter dan zijn grote broer: de “nieuwe iPad” kan niets met de lokale LTE-frequenties.

Providers zijn terughoudend

Dit is ook terug te zien bij de providers. Hoewel Deutsche Telekom de iPhone 5 heftig promoot en ook LTE in de strijd gooit. Maar als je naar de tariefstructuur kijkt, is LTE alleen maar een extra optie. Vodafone en O2 zetten de iPhone 5 ook bovenaan op hun homepage, maar leggen ook de nadruk op de alternatieven. Vodafone zet sterk in op de Samsung Galaxy S 3, die compatibel is met het wijdverbreide LTE 800-netwerk van de provider. De leveringen moeten voor eind september beginnen, vermoedelijk zal in eerste instantie alleen de witte variant beschikbaar zijn.

De Provder O2 zal vanaf oktober exclusief de Motorola Razr HD in Duitsland op de markt brengen. In tegenstelling tot eerdere uitspraken van de fabrikant zal het toestel nu wel met een LTE-module op de Duitse markt komen en alle drie de frequentiebanden ondersteunen die in Duitsland worden gebruikt.

Nokia is met zijn topmodel Lumia 920 momenteel nog geen alternatief, omdat de Finnen de Windows Phone 8-smartphone pas op zijn vroegst op 2 november kunnen leveren. Het besturingssysteem werd echter pas eind vorige week voltooid.

Zelfs zonder LTE niet kreupel

Met LTE-1.800 kunnen in het Duitse netwerk downloadsnelheden van 100 MBit/s worden gehaald, en met LTE-800 50 MBit/s, vanwege de smallere frequentiebanden. Zelfs als de iPhone 5 niet op het 4G-netwerk wordt gebruikt, zijn dankzij DC-HSDPA downloadsnelheden tot 42 Mbps haalbaar, wat voor de meeste gebruikers meer dan genoeg zou moeten zijn.

Zoals Apple maandag heeft bekendgemaakt, heeft het bedrijf binnen 24 uur na de onthulling van het toestel meer dan twee miljoen pre-orders voor de iPhone 5 ontvangen. Dit betekent dat alle voorraad al is verkocht.

Een deel van het quotum is gereserveerd voor Apple-winkels en distributiepartners die de iPhone 5 vanaf vrijdag 21 september in de winkels zullen verkopen. Niet alle pre-orders kunnen worden gedekt met de rest. De getroffen klanten zullen hun toestel pas in oktober ontvangen. Volgens de Apple Store wordt de volgende levering over twee tot drie weken verwacht.