Competentie tonen en leads binnenhalen – via Partnercloud

Met Partnercloud.eu heeft het consultancybedrijf Cloudbridge een communityplatform voor de ICT-branche gelanceerd. Alexander Woelke, hoofd van Cloudbridge, legt uit waarom en hoe de handel ervan kan profiteren.

ITB: Er zijn tal van sociale-mediaplatforms en online communities waar ook speciaalzaken en systeemhuizen zich bij kunnen aansluiten. Waarom dan nog een platform?

Woelke: In tegenstelling tot veel andere communities of sociale netwerken is Partnercloud uitsluitend gericht op business-to-business in de ICT-sector. Het competentie- en ervaringsprofiel van de wederverkopers en aanbieders van oplossingen staat hier op de voorgrond. De nadruk ligt hier op verkoop, marketing, nieuwe partnerschappen en de uitbreiding van het eigen gamma van oplossingen. Het gaat dus noch om een uitwisseling van ontwikkelaars op technisch niveau, noch om de oprichting van een andere particuliere gemeenschap. Het onlineplatform stelt ICT-bedrijven in staat hun partnernetwerk feilloos uit te breiden, aangezien de relevante oplossingspartners met hun gespecialiseerde oplossingsaanbod hier snel te vinden zijn.

ITB: Wat onderscheidt Partnercloud specifiek van communities zoals Xing en LinkedIn?

Woelke: Partnercloud concurreert niet met Xing of LinkedIn. In tegenstelling tot Partnercloud zijn beide platforms vrij toegankelijk voor iedereen, zowel particulieren als werknemers van bedrijven in alle sectoren. LinkedIn en Xing zijn in de eerste plaats gericht op individuen met hun professionele en privé-belangen. Deze online netwerken zijn ideale banenmarkten en carrièreplatforms, en natuurlijk een goede mensengids, die ik zelf vaker gebruik. Helaas trekken steeds meer van de werkelijk interessante besluitvormers en contactpersonen zich daar nu uit terug en kunt u hun netwerken niet meer zien, noch rechtstreeks contact met hen opnemen. Zij zijn daar waarschijnlijk al te vaak geconfronteerd met verzoeken om diensten en contacten die niets te maken hebben met hun dagelijkse werkzaamheden. Als bedrijfsportaal dat op de sector is gericht, hebben we een andere oriëntatie en functionaliteit.

ITB: Hoe zorgt u ervoor dat alleen bedrijven uit de ICT-sector toegang krijgen?

Woelke: Bedrijven van buiten de sector worden niet toegelaten – elk bedrijf en lid wordt tijdens de registratie gecontroleerd op zijn ICT-focus.

ITB: Welke voordelen heeft een handelspartner van deelname aan de Partner Cloud?

Woelke: Naast de klassieke functies zoals actief netwerken en berichten schrijven, kan elk geregistreerd bedrijf specifieke profielinformatie opslaan en bestanden uploaden, zoals verkooppresentaties, succesverhalen, productdemo’s of audio- en videobestanden. Men vindt niet alleen de ideale partners voor samenwerking, maar men vindt ook zichzelf. De Partner Cloud geeft geregistreerde leden ook direct toegang tot ICT-fabrikanten en tot de bijbehorende partnerprogramma’s en netwerken.

ITB: Zijn er ook thematisch georganiseerde vakgroepen?

Woelke: Ja, alle functies hiervoor zijn opgenomen in de Partner Cloud. Fabrikanten kunnen hier themagroepen voor hun partners opzetten met verschillende functies, zodat de wederverkoper alle informatie die hij nodig heeft snel en precies binnen handbereik heeft. Voorbeelden zijn verkoop power points, marketing informatie, product demo’s, evenementen en andere informatie en hulpmiddelen. In de vakgroep kun je informatie uitwisselen met de provider, netwerken met andere partners, deelnemen aan forums en webcasts, blogs schrijven en nog veel meer – gericht op één onderwerp.

ITB: Kun je leadgeneratie toelichten met een concreet voorbeeld – want een eindklant zal nauwelijks specifiek naar het Partnercloud-portaal gaan.

Woelke: Succesvolle leadgeneratie gebeurt tegenwoordig steeds minder via actieve push-marketingcampagnes. IT-besluitvormers gaan steeds vaker zelf op zoek naar hun aanbieders van oplossingen, met behulp van zoekmachines zoals Google. Zij zijn daar echter niet op zoek naar bijvoorbeeld de gouden partners van een fabrikant, maar naar deskundigen die hun een specifieke oplossing kunnen bieden. De zoekresultaten via Google worden echter niet zo fijnmazig gepresenteerd als absoluut noodzakelijk is bij het maken van een selectie. Voorbeeld: Ik ben op zoek naar een leverancier van oplossingen die vertrouwd is met virtualisatie en IT-beveiliging en die ook kennis heeft van de Citrix-, VMware-, Oracle- en Cisco-omgeving. Dit is precies waar wij met de profielen komen. De exacte competentieprofielen van de Premium Leden worden automatisch opgenomen in een extern toegankelijke oplossingencatalogus en geoptimaliseerd voor zoekmachines. De zoekopdracht en vele andere zoekconstellaties leiden dus rechtstreeks naar de relevante resellers en aanbieders van oplossingen in de Partner Cloud.

ITB: Een systeemhuis dat zich in de Partner Cloud presenteert, moet zijn profiel onderhouden en voortdurend up-to-date houden. Wat is concreet de inspanning voor resellers?

Woelke: De ervaring leert dat de eerste aanmaak van het bedrijfs- en competentieprofiel niet langer dan tien minuten duurt, omdat we het de leden zo gemakkelijk mogelijk wilden maken door middel van meerkeuzevragen en eenvoudige invoervelden. Vervolgens kunnen de contactpersonen van het lid zichzelf aanmaken, met een foto en contactgegevens – ook dit gaat heel snel en eenvoudig.

ITB: Worden online marktplaatsen die zich richten tot zakelijke eindklanten in de toekomst ook geïntegreerd in de Partnercloud?

Woelke: We zullen de Partnercloud natuurlijk functioneel blijven uitbreiden, afhankelijk van wat onze leden willen. Daarnaast zijn we in gesprek met marktplaatsen en andere systeemaanbieders om het voor onze leden gemakkelijker te maken directe toegang tot potentiële klanten te krijgen – zelfs zonder grote marketingbudgetten te hoeven investeren.