Transmissiesnelheid

De transmissiesnelheid is de snelheid waarmee datapakketten een computernetwerk van de ene server naar de andere kruisen. De transmissiesnelheid wordt doorgaans gemeten in megabits per seconde (Mbps), wat gelijk is aan één miljoen bits per seconde, hoewel gigabit- en zelfs terabit-snelheden steeds vaker voorkomen. De lichtsnelheid wordt beschouwd als de ideale snelheid van gegevensoverdracht; transmissiesnelheid over kabels of draden is een fractie of een percentage daarvan.

De transmissiesnelheid is afhankelijk van:

  • De draden of kabels die in het netwerk worden gebruikt. Ze variëren in Mbps.
  • De afstand tussen twee servers, de zendende en ontvangende punten. Afstand kan de transmissiesnelheid ernstig beïnvloeden, tot grote financiële nadelen als de netwerkverbinding van een bedrijf bijvoorbeeld net iets te traag is.
  • Het aantal pakketten dat via een netwerk wordt verzonden. Veel verzoeken op een netwerk kunnen het vertragen.

Beveiliging en transmissiesnelheid

Latency verwijst naar de tijd die een netwerk nodig heeft om datapakketten te verwerken. De grootte van een pakket en de afstand tussen servers zijn van invloed op de latentie, maar dat geldt ook voor codering. Gegevens die via een netwerk worden verzonden, moeten ook worden beveiligd. Sommige netwerkwetenschappers stellen voor dat netwerken containers maken, die netwerkframes bevatten, zodat alleen pakketgroottes die in het frame passen tegelijkertijd kunnen worden verzonden. Maar de manier waarop de pakketten allemaal samen worden verzonden en versleuteld in een enkel frame, maakt de gegevensoverdracht efficiënter. Een deel van de overhead (extra computerbronnen) wordt geëlimineerd wanneer pakketten in containers worden verzonden.

Versleuteling en andere beveiligingsmaatregelen hoeven de latentie dus niet te verhogen. Datapakketten moeten gewoon efficiënt worden verpakt en gecodeerd voor een beter beheer van computerbronnen.

Overdrachtssnelheid versus bandbreedte

Bandbreedte, een veelgebruikte term om netwerkcapaciteit te beschrijven, beschrijft de hoeveelheid gegevens die een netwerk op een bepaald moment kan of zal verzenden. De transmissiesnelheid beschrijft daarentegen de snelheid waarmee de gegevens over het netwerk worden verzonden. Het zijn verwante termen in netwerken, maar bandbreedte definieert beter welk volume van datatransmissie een netwerk aankan, terwijl transmissiesnelheid laat zien hoe snel het netwerk die data kan verzenden.

Overdrachtssnelheid en edge computing

Aangezien de afstand tussen een server die gegevens verzendt en de server die deze ontvangt, de transmissiesnelheid beïnvloedt, zou de overgang naar edge computing, waarbij servers aan de rand van een netwerk en dichter bij apparaten worden geplaatst, een kleinere afstand betekenen voor pakketten om te kruisen. Lagere latentie is een prioriteit voor netwerken; het implementeren van betere randtechnologie zou een hogere transmissiesnelheid mogelijk maken. 5G-netwerken zouden hetzelfde voordeel hebben.