Payver, de app die je betaalt om te rijden

Huidig alleen beschikbaar op iPhone, Payver gebruikt gegevens die worden verzonden door gebruikers-bestuurders om kaarten te maken die nuttig zijn voor zelfrijdende auto’s

De toenemende populariteit van smartphones en andere “slimme” objecten die altijd met het internet verbonden zijn, heeft de ontwikkeling van een reeks microjobs mogelijk gemaakt die gericht zijn op mobiliteit en connectiviteit. Ze zijn het resultaat van de zogenaamde gig economy en stellen mensen in staat hun loon aan te vullen door een paar minuten van hun dag vrij te maken.

In sommige gevallen kunnen microjobs echte beroepen zijn, die voor een bijna continu inkomen kunnen zorgen dat voldoende is om met een salaris te worden vergeleken (denk bijvoorbeeld aan Uber of andere microjobs voor thuisbezorging); andere daarentegen lijken op tijdverdrijf of hobby’s waarmee mensen kleine geldbedragen kunnen verdienen zonder al te veel tijd in beslag te nemen. Dit is het geval met Payver, een initiatief van de Amerikaanse start-up Lvl5, die gebruikers betaalt om te rijden. Weliswaar zijn de inkomsten niet erg hoog (een paar cent per afgelegde kilometer), maar er is geen enkele inzet vereist: je stapt achter het stuur, start de app en slijpt de kilometers.

Wat is Payver

De applicatie met de microjobs is echter slechts het topje van een veel diepere ijsberg en, technologisch gezien, veel interessanter en boeiender. Lvl5 wil namelijk ultra-precieze en ultra-gedetailleerde wegenkaarten maken die de prestaties (en het vermogen om diverse gevaren en files te vermijden) van zelfrijdende auto’s kunnen verbeteren. Omdat Lvl5 niet kan terugvallen op een groot wagenpark dat is uitgerust met apparatuur ter waarde van duizenden euro’s, heeft het er de voorkeur aan gegeven tienduizenden gebruikers over de hele wereld “in te huren” en hen te belonen voor de gegevens die zij verstrekken. Dankzij de sensoren en de camera van de smartphone – op dit moment alleen de iPhone – is de Amerikaanse startup van plan alle informatie te verzamelen die het nodig heeft om zijn doel te bereiken.

Hoe geld te verdienen met Payver

De meest interessante functie voor de eindgebruiker blijft, althans voor dit moment, de mogelijkheid om geld te verdienen met de smartphone. De werking van de Payver app is heel eenvoudig: je hebt een smartphonehouder nodig die je op je voorruit monteert en een iPhone. Zodra u de app hebt geïnstalleerd, volgt u een korte handleiding waarmee u uw account kunt aanmaken en enkele eenvoudige richtlijnen krijgt (zo worden wegen die nog niet getraceerd of niet erg druk zijn, meer betaald dan slagaders waar dagelijks duizenden auto’s overheen rijden). Vanaf dit punt kunt u beginnen met het verzamelen van Payver credits die u vervolgens kunt omzetten in geld.