Wat is autonoom rijden?

Zowel de auto-industrie als IT-bedrijven houden zich momenteel bezig met de ontwikkeling van autonoom rijdende auto’s. De vertegenwoordigers van de twee industrieën streven echter verschillende concepten na. Chris Urnison, het hoofd van Google Car, gaat ervan uit dat autonoom rijden revolutionaire technologieën vereist die breken met eerdere voertuignormen. Daarentegen streven althans de grote Duitse autofabrikanten naar een evolutionaire ontwikkeling: Vooral in de luxeklasse zullen hun modellen worden uitgerust met meer en meer hulpfuncties. Aan het eind van deze ontwikkeling zal er, vroeg of laat, een autonoom voertuig zijn dat het zonder bestuurder redt.

Op dit moment worden de eerste sterk geautomatiseerde functies voorbereid voor serieproductie. Binnen afzienbare tijd zullen de eerste voertuigen van dit type op de weg te zien zijn. Deskundigen van het Fraunhofer-instituut voor industriële engineering (IAO) in Stuttgart zijn van mening dat autonome voertuigen nu al zo geavanceerd zijn dat de fabrikanten ervan alleen al in Duitsland een bijdrage van 8,8 miljard euro aan de toegevoegde waarde kunnen verwachten. In een studie van het managementadviesbureau Oliver Wyman wordt ervan uitgegaan dat in 2035 ongeveer 20 tot 30 procent van de wereldwijde voertuigproductie voor rekening zal komen van gedeeltelijk en volledig geautomatiseerde auto’s.

Vijf automatiseringsniveaus

Heel veel automobilisten maken tegenwoordig al deel uit van hun dagelijks leven. Ondanks de beschikbare hulpsystemen zijn zij echter in staat om op elk moment de volledige controle over het voertuig over te nemen. Sterk geautomatiseerde of bestuurde auto’s daarentegen rijden daadwerkelijk autonoom. Beleidsmakers op vervoersgebied en autofabrikanten maken hier onderscheid tussen in totaal vijf automatiseringsniveaus:

  • 0. “Alleen de bestuurder”: alle voertuigfuncties worden door de bestuurder uitgevoerd of gespecificeerd.
  • 1. Ondersteuningssystemen ondersteunen de bediening van een voertuig.
  • 2. Gedeeltelijke automatisering: bepaalde functies, zoals rijstrook houden of parkeren, worden overgenomen door de geïntegreerde hulpsystemen, maar worden gecontroleerd door de bestuurder.
  • 3. voorwaardelijke automatisering: de hulpsystemen voeren zelfstandig bepaalde functies uit. Indien nodig, wordt de bestuurder gevraagd het stuur over te nemen. De systemen zijn echter in staat problematische verkeerssituaties af te handelen binnen een tijdsreserve van ongeveer tien seconden. Dit niveau van voertuigautomatisering is technisch al haalbaar, en de eerste zogenaamde niveau 3-voertuigen zullen naar verwachting begin 2019 worden geregistreerd.
  • 4. Hoge mate van automatisering: de besturing van het voertuig wordt permanent overgenomen door technische systemen. De bestuurder wordt aangemoedigd de leiding te nemen indien dat nodig is vanwege bepaalde verkeerssituaties.
  • 5. volledige automatisering: de auto rijdt volledig autonoom. Een menselijke chauffeur is niet meer nodig. De taken van de mens bestaan alleen uit het opstarten van het systeem en het bepalen van de bestemming van de reis.