Autonoom rijden: Veiligheid gegarandeerd tegen 2022

Een consortium van industriële bedrijven en onderzoeksinstellingen wil al over twee jaar oplossingen hebben ontwikkeld voor de beveiliging van de AI-functie-modules die nodig zijn voor autonoom rijden. Het onderzoeksproject AI Safeguarding is verantwoordelijk voor de planning.

Autonoom rijden betekent geautomatiseerd rijden zonder bestuurder. Wat betekent dat voor de technologie? Het voertuig moet zijn omgeving kunnen waarnemen en er dienovereenkomstig op reageren. Dit omvat bijvoorbeeld het interpreteren van het gedrag van voetgangers en het afleiden van hun verdere verplaatsing. Dit wordt steeds meer gedaan door kunstmatige intelligentie.

Technologisch is dit al binnen bereik, maar bewezen veiligheid ontbreekt. Dit is een van de grootste uitdagingen. Omdat gevestigde vrijwaringsprocessen niet rechtstreeks kunnen worden overgedragen op machinaal leren.

Het AI Safeguarding Project

Om dit probleem aan te pakken werd het AI Safeguarding-onderzoeksproject opgestart. Het bestaat uit 25 partnerbedrijven en -instellingen en wordt geleid door Volkswagen AG en Fraunhofer IAIS (zie onderstaand kader voor meer informatie).

Autofabrikanten, toeleveranciers, technologiebedrijven en onderzoeksinstituten in Duitsland werken aan de grootst mogelijke beveiliging van AI-functies. Het project wordt gefinancierd door het Bondsministerie voor Economische Zaken en Energie (BMWi) met een bedrag van 19,2 miljoen euro. Met de bijdragen van de deelnemende partners komt het totale budget op 41 miljoen euro. Tegen juni 2022 moet het project zijn afgerond en moet er in de sector een consensus zijn bereikt over het beveiligen van AI-functiemodules. Bovendien moet dit de positie van Duitsland als marktleider in de automobielindustrie en als ontwikkelaar van nieuwe sleuteltechnologieën veiligstellen.

Uitvoering met vooraanstaande deskundigen

Hoe zal dit worden uitgevoerd? Vooraanstaande deskundigen uit de voorheen grotendeels onafhankelijke disciplines AI-algoritmen, 3D-visualisatie en -animatie, en functionele veiligheid werken voor het eerst samen. Het is de bedoeling “een strikte en controleerbare redeneerketen op te zetten voor de validatie en vrijgave van functionele AI-modules in de context van sterk geautomatiseerd rijden”.

Daartoe moet een procesketen worden ontwikkeld die is voorzien van open gestandaardiseerde interfaces voor het genereren van hoogwaardige en reproduceerbare synthetische opleidings- en testdatasets. Via het genereren van gegevens wordt de redeneerbasis gelegd voor een principiële borging met meetbare prestatie- en veiligheidsmaatregelen voor functionele AI-modules.

Verder informatie over het project

Termijn: 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2022, 36 maanden

Totaal budget: 41 miljoen. EUR

25 Partners:
Autofabrikanten: Volkswagen AG (leider consortium), AUDI AG, BMW Group, Opel Automobile GmbH

Toeleveranciers: Continental Automotive GmbH, Hella Aglaia Mobile Vision GmbH, Robert Bosch GmbH, Valeo Schalter und Sensoren GmbH, Visteon Electronics Germany GmbH, ZF Friedrichshafen AG

Technologieleveranciers: AID Autonomous Intelligent Driving GmbH, Automotive Safety Technologies GmbH, Intel Deutschland GmbH, Mackevision Medien Design GmbH, Merantix AG, Luxoft GmbH, umlaut systems GmbH, QualityMinds GmbH

Onderzoekspartners: Fraunhofer IAIS (Stv. Consortiumleider en wetenschappelijk coördinator), Bergische Universität Wuppertal, Duits Onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie, Duits Lucht- en Ruimtevaartcentrum, FZI Onderzoekscentrum voor Informatietechnologie, TU München, Universiteit van Heidelberg

Andere partners:
Externe technologiepartners: BIT Technology Solutions GmbH, neurocat GmbH, understand ai GmbH
Projectleiding: European Center for Information and Communication Technologies – EICT GmbH

* In een eerdere versie van de tekst stond abusievelijk dat de VDA beweerde de oplossing te hebben ontwikkeld. De correcte versie is echter dat het een consortium is van industriële bedrijven en onderzoeksinstellingen.

Dit artikel is afkomstig van ons partnerportaal Industry of Things.