De markt voor clouddiensten in Duitsland

Volgens ISG zullen Duitse bedrijven in het lopende jaar ongeveer 1,4 miljard euro investeren in infrastructure-as-a-service-oplossingen. De markt in Duitsland groeit nu iets sneller dan de wereldwijde business, zo blijkt uit de studie “ISG Provider Lens Germany 2019 – Cloud Transformation/ Operation Services & XaaS”.

Volgens het marktonderzoeks- en adviesbureau ISG Information Services Group bouwen de grote publieke cloudaanbieders momenteel hun voorsprong uit: De Duitse IaaS-activiteiten van Amazon Web Services (AWS), bijvoorbeeld, zullen dit jaar naar verwachting met ongeveer 40 procent groeien, en die van Microsoft met ongeveer 60 procent. Samen met Google als derde grootste aanbieder is nu bijna twee derde van de markt in handen van deze drie hyperscalers. Het resterende derde deel is voornamelijk in handen van IBM, Deutsche Telekom, Oracle en verschillende regionale openbare cloud-providers. Buiten de hyperscaler IaaS-markt onderzocht ISG in totaal meer dan 140 aanbieders in negen deelmarkten in de studie “ISG Provider Lens Germany 2019 – Cloud Transformation/ Operation Services & XaaS”.

“Microsoft maakt momenteel veel terrein goed, omdat het niet alleen zijn cloudinfrastructuur op de markt brengt, maar kant-en-klare oplossingen en productbundels voor specifieke applicatiescenario’s”, zegt Heiko Henkes, Director Advisor bij ISG en Lead Advisor van de studie. “Bovendien investeren Duitse KMO’s, die Microsoft al kennen van tal van andere diensten en producten, nu ook massaal in de publieke cloud.” Google heeft recentelijk ook marktaandeel gewonnen, aangezien het bedrijf een sterk aanbod heeft voor kunstmatige intelligentie (AI) en cloudproductiviteit en onlangs ook zijn partnernetwerk in Europa en Duitsland aanzienlijk heeft uitgebreid. IBM van zijn kant heeft zijn positie nog versterkt met de aankoop van Red Hat, vooral met betrekking tot de “hybride cloud”-expertise van het bedrijf.

“Voor de publieke cloudmarkt wordt het duidelijk dat aanbieders een van de twee belangrijkste strategieën op de markt moeten kiezen: Ofwel denken ze meer in termen van oplossingen en best practice-aanbiedingen voor specifieke applicatiescenario’s, zoals Microsoft, ofwel bieden ze een maximaal aantal kleinste diensten aan, zoals AWS, die ze zelf kunnen samenstellen – op voorwaarde dat ze over de juiste knowhow beschikken,” voegt Oliver Nickels, Senior Advisor namens ISG, toe. “

Aanbiedingsverschillen

Volgens de studie zijn er geen grote verschillen in het IaaS-aanbod van de hyperscalers. Op technologisch vlak kunnen echter verschillen worden vastgesteld met betrekking tot het gebruik van software-defined networking (SDN), containerarchitecturen in combinatie met Kubernetes en serverless computing. Volgens ISG hebben deze technologieën zich ontwikkeld tot nieuwe normen. In dit opzicht proberen de wereldwijd vertegenwoordigde aanbieders zich te onderscheiden van de regionale aanbieders van openbare cloud-diensten door uitgebreide functies aan te bieden, die zij onder de noemer “intelligent” op de markt brengen. Het gaat bijvoorbeeld om Robotic Process Automation (RPA), Identity Access Management (IAM) of encryptie- en cyberbeveiligingsoplossingen die gebruik maken van AI en neurale netwerken. In het kwadrant “Leader” van het marktsegment “IaaS – Public Cloud Hyperscaler”, toont de ISG-verkopersvergelijking vijf aanbieders: AWS, Microsoft, Google, IBM en Deutsche Telekom.

original.jpg

Verdere analyses van deelmarkten

Naast de aanbieders voor “IaaS – Public Cloud Hyperscaler” werden in de ISG-studie nog acht andere deelmarkten geanalyseerd en deels nog onderverdeeld naar “Midmarket” en “Large Accounts”:

  • Public Cloud Transformation:Voor het traject van publieke-cloudtransformatie moeten de ondersteunende dienstverleners een breed spectrum aan diensten aanbieden, variërend van gereedheidscontroles tot technische implementatie, legt ISG uit. Zij treden op als partners van de grote publieke cloud-providers, moeten de voor- en nadelen ervan kennen en hun klanten dienovereenkomstig adviseren. Volgens de studie breidt deze markt zich in Duitsland momenteel sneller uit dan in een internationale vergelijking, omdat zowel kleine en middelgrote als grote ondernemingen in dit land nu de investeringen doen die eerder in andere landen zoals de VS, Groot-Brittannië of Scandinavië hebben plaatsgevonden. Duitse bedrijven verplaatsen nu dus ook op grote schaal bedrijfskritische bedrijfsapplicaties naar de publieke cloud.
  • Beheerde openbare cloud-diensten: Niet alleen grote, maar ook middelgrote bedrijven hebben tegenwoordig vraag naar openbare cloud-diensten als beheerde dienst. Hybride en multi-cloudmodellen domineren, waarbij nieuwe diensten voortdurend moeten worden geanalyseerd en geïntegreerd in het aanbod van beheerde diensten. Zo heeft AWS, de grootste aanbieder, vorig jaar ongeveer 1.400 nieuwe diensten uitgebracht. De ISG-analisten noemen daarom twee vaardigheden als de grootste uitdaging voor aanbieders van beheerde diensten: Zij moeten het aanbod van de cloud providers tot in de puntjes kennen en dit afstemmen op de eisen en bedrijfsprocessen van de gebruikersbedrijven. ISG ziet ook een duidelijke trend naar Microsoft Azure als het platform voor beheerde publieke clouddiensten, als nummer twee achter AWS, en voorspelt ook groeiende business voor met name Google vanaf eind 2018. Met het oog op ERP en op databases gebaseerde bedrijfsportfolio’s spelen Oracle en SAP volgens ISG ook een belangrijke rol.
  • IaaS – Enterprise Cloud: Op de IaaS-markt voor ondernemingen overheerst de vraag naar regionaal beschikbare en veilige infrastructuuroplossingen. Terwijl Duitse KMO’s vooral waarde hechten aan providers die middelen lokaal leveren, vragen grote ondernemingen om een zeer breed portfolio, een uitzonderlijk hoge schaalbaarheid en veiligheid, evenals een hoog niveau van innovatie.
  • iPaaS – Integratieplatforms:Integratieplatform-as-a-Service (iPaaS) maakt tegenwoordig integraal deel uit van applicatiearchitecturen en vormt volgens ISG dan ook een markt die zich al lang heeft ontwikkeld. Naast functionele verschillen onderscheiden de aanbieders zich vooral in welke langetermijnstrategieën ze op de markt volgen en hoe aanwezig ze uiteindelijk op de Duitse markt zijn.
  • aPaaS – App Development Platforms: Volgens ISG zorgen nieuwe termen zoals “low code”- of “no code”-platforms momenteel voor beweging op de markt voor Application-Platform-as-a-Service (aPaaS), aangezien deze platforms nieuwe toepassingen sneller dan voorheen in operationeel gebruik brengen. Uit de analyse van de aanbieders blijkt dat ISG ze op twee belangrijke punten van elkaar onderscheidt: Hoe begrijpelijk en hoe gemakkelijk te gebruiken zijn de oplossingen? En hoe krachtig en uitgebreid zijn de aangeboden functies? In dit opzicht vormen nieuwe, relatief kleine aanbieders momenteel een uitdaging voor de gevestigde grote aanbieders.
  • SaaS – ERP voor het middensegment van de markt: Volgens ISG is de markt voor ERP (Enterprise Resource Planning) als Software-as-a-Service (SaaS) in Duitsland zeer volwassen. Volgens het onderzoek scoren de aanbieders die apps en externe systemen integreren in een goed ontworpen cloudoplossing, up-to-date cloudbeheer bieden en over krachtige beveiligingsfuncties beschikken, punten op deze markt. Bovendien geven conservatieve Duitse mkb-klanten er de voorkeur aan hun ERP-gegevens intern te bewaren of in ieder geval fysiek in Duitsland te bewaren.
  • SaaS – CRM: ISG stelt vast dat de Duitse markt voor SaaS CRM (Customer Relationship Management) weinig volgroeid is. Hoewel de oplossingen vaak zeer uitgebreid zijn, maken veel bedrijven nog helemaal geen gebruik van CRM-systemen. Ook om deze reden scoren aanbieders met gebruiks- en integratievriendelijke oplossingen hier punten. Dit zijn voornamelijk aanbieders die reeds tot de marktleiders op de traditionele CRM-markt behoren.
  • SaaS – Enterprise Cloud Filesharing: Er zijn tal van aanbieders op de Duitse SaaS-markt voor enterprise cloud filesharing. Volgens ISG bieden de koplopers in de eerste plaats transparante, veilige en gecodeerde oplossingen en zijn zij ook ter plaatse goed vertegenwoordigd in Duitsland.