Ondanks omzetdaling blijft B2B-sector optimistisch

Een groot deel van de business-to-business (B2B) dienstverlenende bedrijven stelt zijn omzetverwachtingen naar beneden bij. Niettemin is de B2B-sector als geheel optimistischer over de situatie dan een kwartaal eerder. Voor het komende jaar wordt weer groei verwacht.

Waar de meeste dienstverleners in het tweede kwartaal nog geen informatie gaven over het lopende boekjaar in het kader van de jaarlijkse veldfase voor de Lünendonk-studies, zien zij nu aan het eind van het derde kwartaal de zaken duidelijker. In een flash-enquête van het marktonderzoeksbureau, waaraan 99 mensen deelnamen, verwacht 57 procent van de B2B-dienstverlenende bedrijven een negatieve verkooptrend. In een eerste peiling in maart verwachtte 89 procent nog een daling. Terwijl 16 procent momenteel uitgaat van een stagnerende verkoop in 2020, verwacht 27 procent een omzetgroei ondanks Corona.

Hier gaat het beter, daar slechter

De aanbieders van uitzend- en personeelsdiensten, industriële diensten en managementadvies worden het zwaarst getroffen. Facilitaire dienstverleners en IT-bedrijven, alsook accountants en belastingconsulenten, zijn daarentegen optimistischer over de toekomst. De markt voor IT-diensten ontwikkelde zich in 2019 echter ook zwakker dan oorspronkelijk verwacht, zo blijkt uit een andere studie van Lünendonk. De gemiddelde groei van de inkomsten bedroeg hier 7,8 procent in de hoge eencijferige cijfers.

“De resultaten van de flash-enquête weerspiegelen de heterogeniteit van de B2B-dienstenmarkten,” zegt Lünendonk managing director, Jörg Hossenfelder. “Terwijl aan de ene kant 20 procent van de deelnemers een groei van maximaal vier procent verwacht, verwacht 30 procent een daling van de verkoop met meer dan 20 procent.” Er zijn ook duidelijke verschillen binnen de geanalyseerde markten van accountantscontrole en belastingadvies, management, IT- en technologieadvies, facilitaire en industriële diensten, alsmede uitzendwerk. “Bij managementadviesbureaus zien we bijvoorbeeld aanzienlijke verschillen in omzetprognoses, afhankelijk van de focus van de sector en de specialisatie van het advies,” zegt Hossenfelder. “En in de facilitaire dienstverlening komen de meer technische aanbieders momenteel beter door deze fase dan de puur infrastructurele facilitaire dienstverleners met hun schoonmaak-, beveiligings- en cateringdiensten.”

Verwachtingen voor 2021

Vooralsnog zijn analisten optimistisch dat de economische situatie in 2021 zal versoepelen. Met name IT-consultants en dienstverleners verwachten voor het komende jaar een aanzienlijke omzetstijging. De ondervraagde managementconsultants verwachten ook een acht tot tien procent hoger jaarlijks verloop dan gepland. Bovendien verwacht bijna 40 procent van de personeelsdienstverleners een omzetstijging van tien procent.

>