Sterkste vraag naar pc’s in 5 jaar

De wereldwijde verkoop van pc’s is in het derde kwartaal van 2020 blijven groeien, waarbij de aanhoudende vraag van consumenten naar home entertainment en afstandsonderwijs de sterkste groei van de Amerikaanse markt in 10 jaar heeft aangedreven, aldus onderzoeks- en adviesbureau Gartner.

Volgens voorlopige resultaten van Gartner bedroegen de wereldwijde pc-verkopen in het derde kwartaal van 2020 in totaal 71,4 miljoen eenheden, 3,6 procent meer dan in het derde kwartaal van 2019. De vraag van de consument naar PC’s voor thuisamusement en afstandsonderwijs tijdens de aan de gang zijnde pandemie, alsook de sterkste groei die de PC-markt in de VS in 10 jaar heeft gekend, hebben het wereldwijde marktmomentum aangedreven.

“Dit kwartaal kende de sterkste vraag naar consumenten-pc’s die Gartner in vijf jaar heeft genoteerd,” aldus Mikako Kitagawa, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “De markt wordt niet langer gemeten in het aantal PC’s per huishouden; de dynamiek is veeleer verschoven naar één PC per persoon. Hoewel de verstoringen van de toeleveringsketen voor pc’s als gevolg van de Covid 19-pandemie grotendeels zijn opgelost, waren er dit kwartaal tekorten aan belangrijke onderdelen zoals panelen als gevolg van de grote consumentenvraag.

Ranking van fabrikanten

Lenovo heeft in het derde kwartaal van 2020 ook de toppositie op de wereldwijde pc-markt bemachtigd. De groei bedroeg hier 8,3 procent. De fabrikant verkocht ongeveer 18,3 miljoen pc’s, wat hem een marktaandeel van 25,7 procent opleverde. HP Inc. staat op de tweede plaats met ongeveer 15,4 miljoen verkochte eenheden en een marktaandeel van 21,6 procent, met een stijging van 0,7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dell wist in het derde kwartaal van 2020 ongeveer 10,83 miljoen pc’s te verschepen, volgens schattingen van Gartner (15,2 procent marktaandeel, -4,6 procent groei).

Apple verkocht ongeveer 7,3 procent meer pc’s, met een geschatte verscheping van 5,51 miljoen stuks (7,3 procent marktaandeel). Acer Group groeide met 29,5% (7,1% marktaandeel, verscheping van ongeveer 5,09 miljoen pc’s). Asus won 12,9 procent en verscheepte in totaal ongeveer 4,75 miljoen pc’s (6,7 procent marktaandeel). “Andere” fabrikanten verkochten 4,7 procent minder pc’s in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar (11,45 miljoen pc-verkopen en 16,0 marktaandeel).