Publieke clouddiensten op koers voor groei

Het marktonderzoeksbureau Gartner verwacht tot 2022 een exponentiële groei in de clouddienstensector. Alleen al in het huidige jaar zullen de wereldwijde inkomsten naar verwachting met 17,5 procent stijgen.

Volgens analisten van Gartner zal de wereldwijde markt voor publieke clouddiensten dit jaar met 17,5 procent groeien tot een totaal van 214,3 miljard Amerikaanse dollar. Vorig jaar was dat 182,4 miljard dollar.

Volgens de prognoses zal de snelste groei te zien zijn in het marktsegment voor cloud-systeeminfrastructuurdiensten, d.w.z. alles wat te maken heeft met Infrastructure as a Service (IaaS). Verwacht wordt dat de inkomsten hier in 2019 met 27,5 procent zullen stijgen tot 38,9 miljard dollar. In 2018 was dat 30,5 miljard dollar. De op een na hoogste groei van 21,8 procent zal komen van cloud applicatie-infrastructuurdiensten, uiteindelijk Platform as a Service (PaaS).

SaaS omzetgroei bijzonder goed, volgens Gartner.

“Clouddiensten zijn de industrie aan het opschudden”, aldus Sid Nag, research vice president bij Gartner. “Bij ons bedrijf kennen we alleen verkopers of dienstverleners waarvan het bedrijfsmodel en de omzetgroei worden beïnvloed door de toenemende adoptie van cloud-first-strategieën in ondernemingen. Wat we nu zien, is echter nog maar het begin. Gartner voorspelt dat de marktomvang en de groei van de cloud services-industrie in 2022 bijna drie keer zo groot zal zijn als de groei van alle IT-diensten.”