ElectronicPartner boekt omzetdaling

Het was een moeilijk bedrijfsjaar 2019 voor de ElectronicPartner-groep. Terwijl EP: en Comteam het goed doen, heeft de dringend noodzakelijke herstructurering van Medimax het volle effect op het totale resultaat.

Bestuurslid Karl Trautmann van EP was begin vorig jaar al onverbloemd in zijn analyse van de noodzaak om het merk Medimax aan een radicale revisie te onderwerpen. Na de mislukte overeenkomst met Notebooksbilliger.de werden inkoop, verkoop, assortiment en marketing gecentraliseerd, werd gesneden in de regionale autonomie en werd het assortiment gereorganiseerd in de richting van hoogwaardiger en dus lager geprijsde producten. En alsof dat nog niet genoeg was, moesten de winkelmanagers onafhankelijke franchisenemers worden. “Deze beoogde omvorming tot een pure franchiseorganisatie verloopt volgens plan, de eerste vestigingen konden worden overgedragen aan nieuwe en bestaande franchisenemers”, aldus Trautmann. “We hebben belangrijke beslissingen genomen om onze Medimax speciaalzaak lijn weer op de weg naar succes te krijgen. Daarmee hebben wij een grote stap voorwaarts gezet, ook al ging dit gepaard met een inkrimping van de verkoopruimte”.

Karl Trautmann, CEO ElectronicPartner

De totale cijfers laten zien hoezeer het negatieve Medimax-resultaat, dat niet apart werd gerapporteerd, de ElectronicPartner-groep als geheel heeft getroffen. Positieve cijfers worden gemeld voor zowel EP: als de gespecialiseerde handelssamenwerking Comteam. Volgens deze cijfers groeide EP: in het afgelopen boekjaar 8,3 procent beter dan het gespecialiseerde handelskanaal als geheel. En voor de ongeveer 800 partners van Comteam was er ook in 2019 weer een positieve verkooptrend, evenals een verdere groei van het Growr-netwerk.

Interne en externe factoren

Over het geheel genomen heeft de alliantiegroep het boekjaar echter afgesloten met een lagere centrale omzet van 1,516 miljard euro. Dit komt overeen met een gecorrigeerde min van 5,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De Europese nationale bedrijven noteerden een aangepaste groei van 1,1 procent. Het verkoopresultaat voor Duitsland werd aanzienlijk beïnvloed door de negatieve algemene marktontwikkeling en het faillissement van de fabrikant Loewe, dat niet kon worden gecompenseerd. Bovendien ontbrak het aan een soortgelijke externe verkoopimpuls als in 2018 werd teweeggebracht door de overschakeling op DVBT-2. De tv-activiteiten en het multimediasegment hebben zich in 2019 binnen de gelieerde groep onbevredigend ontwikkeld. Fysieke beeld- en geluidsdragers bleven sterk aan belang inboeten. Ook op het gebied van grote elektrische apparaten is het resultaat licht gedaald. De duidelijke winnaar onder de productgroepen was kleine elektrische apparatuur, waarvan de omzet aanzienlijk steeg, op de voet gevolgd door de mobiele telefonie, die eveneens positief presteerde.

Daarentegen houdt ElectronicPartner vast aan zijn eigen uitgebreide evenement. De twee concurrenten Euronics en Expert hebben daarentegen reeds aangekondigd dat zij om redenen van kosten en efficiëntie een gezamenlijke voorjaarsbeurs zullen houden. Een stap die voor Karl Trautmann uitgesloten is.