Alle functies van Dual SIM Standby, Full Active en VoLTE

Dual SIM-technologie stelt u in staat om twee SIM-kaarten in dezelfde smartphone te houden, maar ze kunnen niet altijd tegelijkertijd actief zijn. Er zijn verschillende types.

Er zijn verschillen tussen Dual SIM Standby, Dual SIM Full Active en Dual SIM VoLTE technologieën, waarbij de meest populaire in Italië de eerst genoemde is, de andere smartphones zijn in staat om twee telefoons met twee verschillende gebruikers tegelijkertijd in één lichaam te combineren. Dual SIM Standby daarentegen biedt plaats aan twee verschillende kaarten, maar er kan er slechts één tegelijk actief zijn en niet tegelijkertijd. Dual SIM VoLTE daarentegen vergt een aparte discussie die nader moet worden bekeken.

Dual SIM smartphones, wat zijn het

Dual SIM smartphones zijn toestellen die een dual slot hebben zodat er twee kaarten met twee verschillende nummers tegelijk in kunnen. Ze zijn bijvoorbeeld erg handig om zowel je werk- als privénummers in één telefoon te bewaren, of twee simkaarten uit verschillende landen, of twee simkaarten met twee verschillende operators en verschillende aanbiedingen en tariefplannen.

Het verschil tussen Dual SIM Standby en Full Active

Het verschil tussen Dual SIM Standby en Full Active, dat we ook wel Dual Active kunnen noemen, blijkt meteen uit de namen. Met de eerste kunt u beide nummers op de twee kaarten te allen tijde actief houden en dus berichten en oproepen ontvangen. Wanneer echter een van de SIM-kaarten actief is, gaat de andere in standby-modus en kan geen verbinding met het netwerk maken, bijvoorbeeld wanneer u op het andere nummer wordt gebeld.

Dual SIM Full Active daarentegen is een technologie waarmee twee mobiele telefoons in één telefoon kunnen worden geïntegreerd. De telefoon heeft twee antennes en twee SIM-sleuven, alsmede alle hardware die nodig is om oproepen en berichten te ontvangen en verbinding te maken met het netwerk. Dit betekent dat wanneer u een oproep ontvangt, de andere SIM in potentie actief en ontvankelijk blijft, zonder in stand-by te worden gezet.

Dit betekent natuurlijk niet dat u met twee mensen tegelijk kunt praten die op twee verschillende nummers en met dezelfde telefoon bellen, maar u hebt wel verschillende mogelijkheden, zoals het schakelen tussen oproepen zonder de lijn te verliezen. En als je met één persoon in gesprek bent, kun je het gesprek tijdelijk onderbreken en een ander nummer bellen – allemaal mogelijk op de enige echte Full Active Dual SIM-telefoon.

De twee typen Dual SIM-telefoons hebben ook een groot verschil in configuratie. Bij Full Active hoeft u niet te kiezen tussen de ene kaart en de andere voor internet of bellen, want beide zijn tegelijk actief. Met de Dual SIM Standby moet je echter door het instellingenmenu gaan om de dubbele kaarten te beheren. Zo kun je kiezen welke simkaart je gebruikt voor data en welke voor gesprekken.

Full Active Dual SIM-technologie, ook wel Dual Active genoemd, waarmee je beide nummers tegelijk kunt gebruiken, is nu op meer smartphones van de nieuwste generatie beschikbaar dan ooit tevoren. De meest recente zijn Huawei P9 en P9 Plus, Huawei Mate 8, Asus Zenfone 2 en 2 Deluxe en Honor 8, die dateren van vorig jaar, omdat Dual SIM Dual Active smartphones nog niet op de markt zijn gebracht in 2019, veel in plaats daarvan Dual SIM VoLTE.

Dual SIM VoLTE, waar het om gaat

De betekenis van het acroniem VoLTE betekent in de eerste plaats Voice over LTE en staat voor de technologie die het mogelijk maakt om via 4G-netwerken te bellen met een hogere luisterkwaliteit dankzij de beschikbaarheid van een grotere bandbreedte. De geluidsoverdracht is ook schoner en scherper, waardoor achtergrondgeluiden worden geëlimineerd om de communicatie te verbeteren.

De smartphone moet, om geschikt te zijn voor Dual VoLTE, uiteraard Dual SIM zijn en ook moeten de twee kaarten die erin worden gestoken, behoren tot operators die Voice over LTE kunnen aanbieden, in Italië is dat bijvoorbeeld mogelijk met Vodafone en TIM. U moet dus verbinding kunnen maken met het 4G-netwerk. Deze technologie is voordelig omdat ze op beide SIM-slots kan worden gebruikt, zodat u op geen van beide kaarten 4G-connectiviteit hoeft op te geven.