Van full-frame tot APS-C, alles wat u moet weten over fotosensoren

Hier een uitgebreide gids over welke fotosensor voor u geschikt is, wees voorzichtig want ze zijn het duurste onderdeel van een camera

De grootte telt. Met een grotere fotosensor in uw camera kunt u beelden van hogere kwaliteit maken dan met kleinere sensoren. Wanneer u de aankoop van een camera evalueert, moet u goed letten op het type sensor dat aanwezig is.

Sensoren zijn over het algemeen het duurste onderdeel van een camera. Om deze reden zult u op de markt geen compactcamera’s vinden met een full-frame fotosensor. Het moet echter worden gezegd dat de laatste tijd veel fabrikanten, om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen, proberen camera’s met grote sensoren te maken, zelfs aan de onderkant van de markt. De keuze welk toestel te kopen is dus niet meer zo evident als vroeger.

Sensorformaat en brandpuntsafstand

Heden ten dage kan je kleine sensoren vinden die onder de juiste omstandigheden echt goed kunnen werken. In het algemeen zijn grotere sensoren beter dan kleinere, maar onder bepaalde omstandigheden leveren ze zeer goede beelden op. Het hangt allemaal af van wat we zoeken in de opname. Ook omdat de fotosensoren de laatste tijd sterk zijn verbeterd, zodat de gebruiker nog meer keuzemogelijkheden heeft naar gelang van zijn behoeften. Alvorens de verschillende soorten sensoren op te sommen, is het van wezenlijk belang te spreken over het verband tussen deze sensoren en de brandpuntsafstand. De grootte van de sensor in een camera heeft een direct effect op het type lens dat kan worden gebruikt. Bij een compactcamera is de lens geïntegreerd in de camerabehuizing, dus is er geen probleem. Er ontstaan problemen met camera’s met verwisselbare lenzen. In dit geval moet elke gebruikte lens een beeldcirkel (de diameter van het licht dat uit de lens komt) kunnen hebben die de grootte van de sensor voldoende kan bestrijken. Daarom geven fabrikanten vaak een zogenaamde “equivalente” brandpuntsafstand, waarbij de full-frame sensor als referentiepunt wordt gebruikt, om een en ander begrijpelijker te maken.

1/2,3 inch

Dit is de kleinste sensor die algemeen wordt gebruikt in de camera’s van vandaag. In goede lichtomstandigheden leveren ze ook beelden van aanvaardbare kwaliteit, maar in andere contexten beginnen de foto’s aan kwaliteit in te boeten en ruis te vertonen.

1/1,7 inch

Deze sensor is iets groter dan die hierboven en stelt u in staat een object van de achtergrond te scheiden. Ze bieden een goede kwaliteit voor details, zelfs in de schaduwen, en gaan ook heel goed om met reflecties. Uiteraard zal veel afhangen van de lichtomstandigheden. Ooit werd deze sensor standaard gebruikt op compactcamera’s. Hoewel gezegd moet worden dat veel fabrikanten nu de voorkeur geven aan de 1-inch sensor.

1-inch

Deze sensor is erg in zwang in nieuwere camera’s omdat hij vrij veelzijdig is. Deze sensor wordt vaak gebruikt in compacte handhelds, maar ook in sommige superzoomcompacts, zoals de Panasonic FZ2000 en Sony RX10 III.

Micro four-thirds

Dit is de sensor die vaak wordt gebruikt door Olympus en Panasonic en die het midden houdt tussen de 1-inch en APS-C sensoren. Dit type sensor heeft een oppervlakte die ongeveer een kwart is van de grootte van full-frame sensoren, dus het berekenen van de effectieve brandpuntsafstand van compatibele objectieven is eenvoudig: verdubbel het gewoon.

APS-C

APS-C is de meest gebruikte sensor in instap- en middenklasse spiegelreflexcamera’s, en wordt nu ook steeds meer gebruikt in veel compactcamera’s. Dit type sensor biedt ook een goed evenwicht tussen draagbaarheid, beeldkwaliteit en lensflexibiliteit. Niet alle APS-C sensoren zijn even groot. Bij Canon zijn ze bijvoorbeeld iets kleiner dan bij Sony en Nikon.

APS-H

Deze sensor is in het verleden geassocieerd met sommige Canon-modellen, hoewel het bedrijf hier de laatste tijd van lijkt te zijn afgestapt ten gunste van full-frames. Meer recentelijk heeft Sigma een 51MP versie van dit type sensor toegepast in haar Quattro H model.

Full-Frame

Full-frame sensoren worden gebruikt in de meeste amateur- en zelfs veel professionele camera’s. Door hun structuur kunnen ze veel licht opvangen. Afhankelijk van het systeem en de fabrikant kunnen sommige lenzen die zijn ontworpen voor APS-C-camera’s worden gebruikt op full-frame bodies, zij het met een lagere resolutie.

Mediumformaat

Deze sensoren zijn groter dan full-frame en staan de laatste tijd in de belangstelling van liefhebbers met een aantal modellen. Daartoe behoren de Fujifilm GFX 50S, Hasselblad en Pentax 645Z. Zij leveren een uitstekende beeldkwaliteit, maar de kosten zijn voor de meeste mensen te hoog.