Zo digitaal zijn Duitse KMO’s

De Corona-pandemie werkt als een motor voor digitalisering in KMO’s. Mobiele en flexibele IT helpen bedrijven om de gevolgen van de huidige situatie te bestrijden. Dat is de conclusie van de Telekom-studie “Digitaliseringsindex voor het mkb 2020/2021”.

Voor de vijfde keer op rij heeft Telekom de studie “Digitaliseringsindex voor het mkb 2020/2021” uitgevoerd. Hieruit blijkt dat Corona de digitalisering een krachtige impuls heeft gegeven en dat dit geldt voor alle gebieden van waardecreatie en voor alle sectoren en bedrijfsgroottes.

“Het is geen verrassing: bedrijven met een hoge mate van digitalisering komen beter door crises heen,” zegt Hagen Rickmann, Managing Director Business Customers bij Telekom Deutschland. “Uit de resultaten blijkt ook: bijna de helft van de bedrijven breidt zijn digitale aanbod uit en wil verder gaan met de digitalisering van zijn processen. Dit is een positieve ontwikkeling.”

Hoe meer een bedrijf gedigitaliseerd is, hoe beter het door crises komt.

46 procent van de ondervraagde bedrijven paste tijdens de Corona-crisis op korte termijn hun bedrijfsmodellen, producten en diensten aan. Meer dan de helft introduceerde nieuwe thuiswerkplekken of breidde het dienstenaanbod uit. Bijna driekwart bood hun werknemers aan om in een thuiskantoor te werken. Deze stappen hebben de digitalisering in het Duitse MKB in het algemeen versneld.

Efficiënt in het thuiskantoor

Het tempo is vooral duidelijk in de productiviteit. Met 56 indexpunten en een stijging van vier punten ten opzichte van het voorgaande jaar bereikt digitale transformatie een nieuw hoogtepunt. Voorbeelden zijn verbeterde werkprocessen en -structuren. Mobiel en flexibel werken vergemakkelijkt de verplaatsing van werkplekken naar thuiskantoren. Daar zijn de teams ruimtelijk van elkaar gescheiden. En toch efficiënt samenwerken.

Om tijdens de lockdown te kunnen blijven handelen, rustten bedrijven hun werknemers uit voor het thuiskantoor. Vaak onder tijds- en financiële druk. Daarom was er vraag naar hulpmiddelen voor samenwerking en efficiëntere processen. Bedrijven hebben op korte termijn geïnvesteerd in mobiele apparatuur en mobiele bedrijfsapplicaties. Ook de gezondheidszorg, de dienstensector of de handel maken steeds meer gebruik van digitale oplossingen.

Behoud van klantenrelaties

Relaties met klanten vragen niet om afsluitingen. Veel bedrijven maken daarom gebruik van digitale kanalen en sociale netwerken voor contact. Zij brengen er hun producten en diensten op de markt. Op deze manier communiceren bedrijven geavanceerde aanbiedingen – en geven zij advies via video. Dit lijkt grotendeels te lukken: De indexwaarde voor het gebied van de relatie met de klanten stijgt ten opzichte van het voorgaande jaar met drie punten tot 58 punten. Veel kleine en middelgrote ondernemingen hebben hun bedrijfsmodel ook verder ontwikkeld met digitale producten. Ook hier stijgt de indexwaarde met drie punten tot 51. Gegevensbescherming en -beveiliging blijven constant belangrijk met 68 indexpunten.

Veranderde investeringen

De coronacrisis dwingt tot een evenwichtsoefening tussen sparen en beleggen. Een dalende omzet en beperkte budgetten leiden tot duidelijke prioriteiten voor investeringen. Het gaat onder meer om mobiele apparatuur, communicatie- en samenwerkingstools en VPN-oplossingen. Ook in het middelpunt: de bescherming en beveiliging van gegevens. Tools in de cloud, privé WLAN en onbeveiligde werkplekken in het thuiskantoor vormen nieuwe gevaren.

Investeringen in technologie zijn veranderd als gevolg van de Corona-pandemie.

Ondanks de crisis houdt 60 procent van de bedrijven vast aan zijn IT-budget. Daar staat tegenover dat 18 procent van de bedrijven hun investeringen voorlopig op een laag pitje zetten. Deze bedrijven zijn vooral te vinden in sectoren die zwaarder door de crisis zijn getroffen. Daartoe behoren de horeca en kunst en amusement. Hetzelfde geldt voor technologieën als AI, robotica, augmented en virtual reality, maar ook voor de digitale innovatiecultuur en veranderingsmanagement in het algemeen.

Digitale koplopers hebben een voordeel

Het economische voordeel is vooral duidelijk bij de digitale koplopers. Dit verwijst naar de tien procent van bedrijven met de hoogste graad van digitalisering. 77 procent van hen heeft snel en flexibel op de crisis gereageerd. De waarde neemt nog toe als het bedrijfsmodel al grotendeels digitaal was voordat de pandemie uitbrak. Van de andere bedrijven beschrijft slechts 36 procent een vergelijkbaar effect.

Over het geheel genomen heeft de digitalisering een grote sprong voorwaarts gemaakt.

Details over de studie en gratis zelftest

Voor de studie hebben analisten van Techconsult meer dan 2.000 kleine en middelgrote ondernemingen ondervraagd. De algemene studie en de afzonderlijke rapporten over sectoren zijn hier gratis beschikbaar.

Ondernemingen kunnen ook zelf gratis nagaan wat hun digitale status quo is. Klik hier voor de zelf-check.