Duitse duurzaamheidsstrategieën vertonen hiaten

Een derde van de Duitse bedrijven heeft geen duurzaamheidsstrategie voor het kantoor. Hoewel velen al investeren in duurzaamheid, vergeten zij vaak de gevestigde processen. Kyocera laat in een expert talk zien hoe bedrijven het groene kantoor kunnen implementeren.

Het verbeteren van de eigen klimaatvoetafdruk is voor de meeste bedrijven een strategische kwestie. Bedrijven in alle sectoren verminderen hun CO2-uitstoot, fabrikanten gebruiken gerecycled plastic, apparatuur wordt niet weggegooid maar opnieuw verwerkt.

Nog steeds zijn er hiaten in de duurzaamheidsstrategieën van Duitse bedrijven. Dat heeft het marktonderzoeksinstituut Statista in opdracht van de Japanse printerfabrikant Kyocera vastgesteld in een onderzoek onder 802 kantoormedewerkers in Duitsland. 33 procent verklaarde dat hun bedrijf geen duurzaamheidsstrategie had met betrekking tot kantoor- en bedrijfsprocessen. In kleine bedrijven met 21 en 49 werknemers is dat zelfs 44 procent.

Digitalisering op kantoor voor meer duurzaamheid

Aangezien volgens Kyocera zo’n 18 miljoen mensen op kantoor werken, ligt daar een groot potentieel voor bedrijven om hun eigen klimaatvoetafdruk te verbeteren. Daarom streeft 59 procent van de ondervraagden naar een papierloos kantoor. Nog eens 39 procent maakt werknemers bewust van duurzaamheid op kantoor. En 38 procent heeft regels opgesteld voor het afdrukken van documenten, zoals dubbelzijdig afdrukken.

Echter is er nog ruimte voor verbetering bij de implementatie van deze strategieën: Slechts 36 procent van de respondenten geeft aan zeer tevreden te zijn over de milieuvriendelijke inrichting van het kantoorwerk of hun werkplek en infrastructuur.

Er ligt een groot potentieel op het gebied van printing in het bijzonder: 80 procent van de respondenten die actief betrokken zijn bij beslissingen over de duurzaamheidsstrategie zou van printerleverancier veranderen als dit ten goede zou komen aan de doelstellingen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Expert talk on the Green Office

“Veel bedrijven benutten nog niet het volledige potentieel van hun bedrijfsprocessen,” zegt Pascal Seifert, Marketing Director bij Kyocera Document Solutions, over de bevindingen. “Door printprocessen en informatiebeheer milieuvriendelijker te maken, kan niet alleen de CO2-voetafdruk van elke organisatie worden verbeterd, maar kan ook de efficiëntie van kantoorwerk worden verhoogd.”

Kyocera ondersteunt bedrijven bij hun duurzaamheidsstrategie met behulp van een Print Green-programma. De fabrikant biedt in Duitsland klimaatvriendelijke printers, multifunctionele systemen en toners aan.

Kyocera zal tijdens een expertgesprek via livestream op 21 september meer manieren laten zien waarop bedrijven een “groen kantoor” kunnen inrichten. Geïnteresseerden kunnen zich gratis online registreren.