42.000 nieuwe banen in de Duitse IT-industrie

De IT-industrie creëert duizenden nieuwe banen dankzij de digitalisering. De digitale vereniging Bitkom verwacht meer dan 40.000 extra banen in 2019. Want: bijna alle deelmarkten van de industrie doen het goed. Dit cijfer had echter nog hoger kunnen uitvallen als er meer geschoolde werknemers waren.

De ICT-sector zal ook in 2019 op groeikoers blijven. De digitale vereniging Bitkom voorspelt dat de omzet en de werkgelegenheid in 2019 verder zullen stijgen als gevolg van de digitalisering. Volgens Bitkom zal de marktomzet voor IT, telecommunicatie en consumentenelektronica dit jaar met 1,5 procent stijgen tot 168,5 miljard euro. In vergelijking met 2018 zullen er eind 2019 naar verwachting 40.000 banen en dus 3,5 procent meer banen in de sector zijn ingevuld, wat overeenkomt met een totaal van 1.174.000 werknemers. In 2018 stegen de inkomsten in de ICT-markt met 2,0 procent tot 166 miljard euro, wat aanzienlijk meer is dan de omzetprognose van 1,7 procent stijging.

“Digitalisering is de motor van de markt en staat garant voor meer banen”, aldus Achim Berg, voorzitter van Bitkom. “Vooral de activiteiten van softwarehuizen en IT-dienstverleners doen het goed.” Bijgevolg wordt verwacht dat deze sector ook de meeste banen zal creëren.

Resultaatstimulans informatietechnologie

Als de grootste deelmarkt in de sector blijft informatietechnologie de belangrijkste groeimotor. Volgens Bitkom zal de omzet hier dit jaar met 2,5 procent stijgen tot 92,2 miljard euro. De sterkste groei wordt verwacht in het softwaresegment, dat naar verwachting met 6,3 procent zal stijgen tot 26,0 miljard euro. Ook de markt voor IT-diensten zal naar verwachting groeien – met een bovengemiddelde 2,3 procent tot 40,8 miljard euro. “Digitalisering is geen nice-to-have maar een absolute must-do in alle sectoren. De vraag naar IT-consultants en softwaretoepassingen om producten, waardenetwerken en bedrijfscultuur verder te ontwikkelen en op het digitale tijdperk af te stemmen, is navenant hoog”, aldus Berg. De verwachtingen voor de hardwareactiviteiten zijn anders, met een verwachte daling van 0,7 procent tot 25,4 miljard euro. Klassieke desktop-pc’s zullen naar verwachting met 8,4 procent dalen, servers met 7,0 procent en multifunctionele printers met 3,8 procent.

Groei in alle TC-segmenten

Nadat de telecommarkt vorig jaar met 1,6 procent groeide, verwacht Bitkom in 2019 een plus van 1,1 procent tot 67,3 miljard euro. De verwachte omzetstijging heeft zowel betrekking op diensten als op eindapparatuur en infrastructuur. Verwacht wordt dat telecommunicatiediensten 49,22 miljard euro zullen opleveren (+ 0,8%) en eindapparatuur 11,0 miljard euro (+2,0%). Voor investeringen in infrastructuur wordt een plus van 1,6 procent tot 7,1 miljard euro verwacht. Dit ondanks het feit dat de frequenties voor de nieuwe generatie mobiele telefonie 5G in 2019 zullen worden geveild. “Dit zal naar verwachting miljarden uit de markt halen, die zullen ontbreken voor investeringen in de netwerken en een nog dynamischer groei,” aldus Berg.

Daling verkoop consumentenelektronica

De situatie is veel slechter voor consumentenelektronica. Voor het tweede jaar op rij staat zij in het rood. Volgens Bitkom zal de toch al kleinste ICT-submarkt in 2019 naar verwachting met 5,0 procent krimpen tot 9,0 miljard euro. Berg legt dit als volgt uit: “De markt voor consumentenelektronica krimpt omdat de verkoopcijfers teruglopen. Hoewel de gemiddelde prijzen per apparaat in veel categorieën stijgen, bijvoorbeeld voor televisies, kan dit de daling van de verkoop niet compenseren.”

Banengarant voor digitalisering

Volgens berekeningen van Bitkom heeft de ITC-industrie in 2018 36.000 nieuwe banen gecreëerd. In de afgelopen vijf jaar zouden het er meer dan 150.000 zijn geweest. “De banenbalans zou er nog beter kunnen uitzien als er voldoende geschoolde arbeidskrachten waren. In de toekomst zal dit probleem nog nijpender worden.” Eind vorig jaar waren volgens een Bitkom-studie 82 000 banen voor IT-deskundigen onvervuld. In 2017 waren het er daarentegen slechts 55.000 – een stijging met maar liefst 49 procent. “Om de digitale uitdaging aan te gaan, hebben we veel meer digitale deskundigen nodig. Daartoe moeten we onze scholen eindelijk in het digitale tijdperk brengen, jongeren inspireren voor de beroepen van de toekomst, stimulansen bieden voor digitale bijscholing en de immigratie van buitenlandse IT-specialisten vergemakkelijken.” De sleutel tot digitaal succes ligt in een betere digitale opvoeding.

Over de methode

De gegevens zijn gebaseerd op gegevens van de Europese Waarnemingspost voor informatietechnologie. EITO is een project van Bitkom Research GmbH in samenwerking met de marktonderzoeksinstituten IDC en GfK.