Wat is cryptogeld?

Cryptocurrency is een term die steeds populairder wordt en verwijst naar digitaal geld dat veilig kan worden gekocht, overgedragen en / of verkocht met behulp van cryptografie, die de gegevens die worden gebruikt om cryptocurrency-transacties te identificeren en te volgen, versleutelt en beschermt.

In tegenstelling tot gewone valuta, die in tastbare vorm bestaat of wordt ondersteund door iets tastbaars zoals goud, is cryptocurrency puur digitaal geld en bestaat alleen op internet. Bovendien wordt cryptocurrency, ook wel cryptocoin genoemd, niet ondersteund of beheerd door een geautoriseerde derde partij zoals een bank of overheid.

Met andere woorden, cryptocurrency bestaat als een veilige, gedecentraliseerde vorm van valuta, waarbij cryptocurrency-transacties worden gewijzigd en geverifieerd door een netwerk van computers die niet zijn aangesloten bij een enkele entiteit.

Beeldcredits: Wit Olszewski / Shutterstock

Hoe cryptocurrency-transacties werken

Cryptocurrency vertrouwt grotendeels op een gedistribueerde grootboektechnologie die bekend staat als blockchain om zowel een transparante als veilige manier te bieden voor het volgen van transacties en eigendom van de cryptocurrency.

De gegevens op een blockchain zijn bedoeld om te worden gedeeld terwijl ze zich ook houden aan de primaire uitgangspunten van cryptocurrency: gedecentraliseerd, veilig en anoniem. Transacties worden gegenereerd en geverifieerd via een proces genaamd cryptocurrency mining, dat rekenkracht gebruikt om complexe wiskundige problemen op te lossen.

Cryptocurrency-miners komen overeen om de rekenkracht van hun machines te delen om cryptocurrency-transacties te valideren en te verwerken, en in ruil daarvoor ontvangen de miners kleine delen van de digitale valuta.

Exponentiële groei van cryptocurrency en vormen van cryptocurrency

De meest erkende vorm van cryptocurrency, Bitcoin, werd in 2008 gecreëerd en heeft het afgelopen jaar zijn waarde exponentieel zien stijgen. In slechts twaalf maanden tijd schoot de waarde van één Bitcoin omhoog van ongeveer $ 800 in januari 2017 tot meer dan $ 13,000 kort na het einde van het jaar.

Hoewel Bitcoin misschien wel de meest bekende en gebruikte vorm van cryptocurrency is, heeft het zeker geen monopolie op de cryptocurrency-markt. Er zijn nu meer dan 1,000 vormen van cryptocurrency op internet en populaire alternatieven voor Bitcoin zoals Litecoin (ontwikkeld in 2011), Ripple (2012), Dash (2014) en Ethereum (2015) hebben allemaal de aandacht getrokken en marktkapitalisatie getrokken in recente jaren.