Wat is projectlibra (Facebook-valuta)?

Project Libra is de codenaam voor de plannen van Facebook om zijn eigen cryptocurrency vrij te geven om te winkelen en valuta te verzenden binnen het sociale netwerk van Facebook en de verschillende apps van het bedrijf, zoals Instagram en Messenger. Facebook kondigde de nieuwe vorm van digitaal geld in juni 2019 aan, maar maakte niet bekend wanneer Facebook Libra precies beschikbaar zal komen.

Facebook heeft ook aangekondigd dat het een nieuwe digitale portemonnee heeft gemaakt genaamd Calibra die dient als een manier voor gebruikers om hun Weegschaalvaluta op te slaan en uit te geven. Calibra zal op dezelfde manier functioneren als de populaire bestaande Venmo-app.

Libra zal worden beheerd door een in Zwitserland gevestigd consortium dat bekend staat als de Libra Foundation, met oprichtende leden waaronder Facebook, Visa, MasterCard, PayPal, Coinbase en meer dan 20 andere bedrijven.

De verwachting is dat de digitale valuta Libra medio 2020 beschikbaar zal zijn voor het publiek via Facebook-apps en -diensten zoals het sociale netwerk Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp. Op dat moment kunnen gebruikers de Calibra-portemonnee-app downloaden en Libra-valuta kopen door een of meer van hun bankrekeningen aan Calibra te koppelen.

Privacykwesties rond Facebook breiden zich uit naar Weegschaal

Terwijl Facebook Weegschaal aanprijzen als een handig hulpmiddel om gebruikers te helpen bij het kopen van producten en diensten en om geld naar andere gebruikers te sturen, vragen velen zich af hoe Facebook de privacy van gebruikers zal beschermen als het om Weegschaal gaat.

Critici beweren dat Libra Facebook en zijn partners extra manieren zal geven om gebruikers online te volgen en het bedrijf in staat zal stellen advertenties en informatie verder te personaliseren op basis van het winkelgedrag van hun gebruikers.

Gebruikers krijgen de optie om hun Calibra-portefeuillegegevens gescheiden te houden van hun andere Facebook-profieldetails en geschiedenis, maar de recente problemen van het bedrijf met het privé houden van gebruikersgegevens maken velen bezorgd dat Libra een hoger risico zal vormen als het gaat om het waarborgen van de veiligheid van gevoelige gebruikersgegevens.