Wat is Crypto Jacking?

Crypto jacking (ook cryptojacking) combineert de termen crypto (voor cryptocurrency) en jacking (voor highjacking) tot een nieuwe term van moderne criminaliteit. Cryptojacking is het gebruiken van andermans pc’s voor crypto-delving.

Crypto jacking in het bijzonder is een voorbeeld van moderne vormen van het gebruik van digitalisering als basis voor het verkrijgen van controle over de pc’s van andere gebruikers. in een virtuele context kunnen hackers bepaalde methoden gebruiken om andermans computers te gebruiken om cryptocurrencies te delven op het net. Bitcoins als klassieke cryptocurrency zijn een voorbeeld van velen.

Crypto mining op criminele basis

Crypto mining betekent het delven van valuta’s die in virtuele vorm op het net bestaan. Dat alleen is geen criminele daad. Maar mijnbouw vergt veel energie van de computer die ervoor wordt gebruikt. Om zelf zo weinig mogelijk moeite te hoeven doen, vallen criminele hackers de computers van andere gebruikers aan om de hand te leggen op de cryptocurrencies die tegenwoordig steeds vaker in de virtuele ruimte te vinden zijn.

Hacken op grote schaal

Hacken van cryptocurrencies via andermans pc’s is geen onbeduidend vergrijp. Studies tonen aan dat de bedragen in de miljoenen lopen. Hackersbendes zijn bijvoorbeeld in staat om meer dan een miljoen aan cryptocurrency per maand binnen te halen. Cryptojacking treft in dit verband particuliere en commercieel gebruikte computers in gelijke mate. De trend neemt toe, hoewel Crypto Jacking een bekende vorm van criminaliteit is geworden.

Signalen niet significant

Er is een goede reden waarom Crypto Jacking nog steeds in opmars is, hoewel het eigenlijk bekend is in zijn procedures. Op de getroffen computers is het voor de gebruiker moeilijk te ontdekken dat er op grote schaal aan cryptocurrency mining wordt gedaan. Inbreken in de PC is bijna onmerkbaar. Crypto mijnbouw onttrekt energie aan de computer. Dit kan worden opgemerkt door trage computerprestaties en hoge ventilatoractiviteit. Deze verschijnselen kunnen echter verschillende oorzaken hebben. Crypto jacking is dan ook iets waar gebruikers nauwelijks of pas heel laat aan denken.

Mining software

De mining activiteiten bij crypto jacking worden mogelijk gemaakt door een computer te besmetten met geschikte software. Dit gebeurt onder andere door op e-mailbijlagen te klikken of advertenties van onveilige bronnen te gebruiken. Veiligheidsbewustzijn in combinatie met de beschikbare beschermingsmaatregelen is de beste manier om cryptojacking te voorkomen. Dit komt omdat cryptomining, eenmaal geïnstalleerd, vaak zeer moeilijk te detecteren is, zelfs door deskundigen in IT-afdelingen van bedrijven, en tegelijkertijd worden de methoden van de hackers steeds geavanceerder.