Privésleutel

Een privésleutel, ook wel een geheime sleutel genoemd, is een variabele in cryptografie die wordt gebruikt om berichten te decoderen en soms te coderen. Privésleutels worden gebruikt met openbare sleutels bij asymmetrische versleuteling en ze worden op zichzelf gebruikt bij symmetrische versleuteling. Ze zijn alleen bekend bij de generator van de sleutel en spelen een belangrijke rol in cryptocurrencies. Het gebruik van privésleutels verbetert de gegevens- en identiteitsbeveiliging op schaal.

Publieke en private sleutels zijn zo met elkaar verwant dat alleen de publieke sleutel kan worden gebruikt om berichten te versleutelen en alleen de corresponderende private sleutel kan worden gebruikt om ze te ontsleutelen. Bovendien is het vrijwel onmogelijk om de privésleutel af te leiden, zelfs als u de publieke sleutel kent.

Symmetrische codering

Symmetrische versleuteling, ook wel bekend als versleuteling met een persoonlijke sleutel, is een soort versleuteling waarbij dezelfde persoonlijke sleutel wordt gebruikt om platte tekst te versleutelen en versleutelde tekst te ontsleutelen. Een privésleutel is doorgaans een lang, willekeurig gegenereerd getal dat moeilijk te raden is. De sleutels vertegenwoordigen een gedeeld geheim tussen twee of meer partijen dat wordt gebruikt om privégegevens te bewaren. Beide partijen hebben echter toegang tot de wederzijdse geheime sleutel, waardoor deze minder veilig is in vergelijking met asymmetrische codering.

Symmetrische codering kan stroomcijfers of blokcijfers gebruiken. Een stroomcijfer past een privésleutel en een algoritme één bit gegevens tegelijk toe, terwijl een blokcijfer de sleutel en het algoritme tegelijkertijd op een gegevensblok toepast. De meeste processen gebruiken symmetrische versleuteling om datatransmissies te versleutelen en asymmetrische versleuteling om de privésleutel te versleutelen en uit te wisselen.

Privésleutels in cryptocurrency

Een privésleutel geeft gebruikers toegang tot hun cryptocurrency en is een essentieel onderdeel van bitcoin en altcoin. Cryptocurrency verwijst naar digitaal geld dat veilig kan worden gekocht, overgedragen en / of verkocht met behulp van cryptografie, die de gegevens codeert en beschermt die worden gebruikt om cryptocurrency-transacties te helpen identificeren en volgen.

In cryptocurrency krijgen gebruikers een openbaar adres en een privésleutel om digitale munten of tokens te verzenden en te ontvangen. Het openbare adres huisvest fondsen, terwijl de unieke privésleutel toegang geeft tot die fondsen. Een persoonlijke cryptocurrency-sleutel wordt doorgaans weergegeven als een reeks alfanumerieke tekens. Een digitale portemonnee kan de privésleutel van een gebruiker opslaan. Als een gebruiker zijn privésleutel verliest, heeft hij geen toegang meer tot het geld om munten uit te geven, op te nemen of over te dragen.

Privésleutel versus openbare sleutel

Bij asymmetrische cryptografie is het belangrijkste verschil tussen een openbare en een privésleutel dat een openbare sleutel wordt gecodeerd terwijl een privésleutel wordt gedecodeerd.