Wat is doxing?

Doxing is het proces waarbij informatie over een persoon of bedrijf wordt verzameld met behulp van online openbare bronnen, zoals profielen op sociale media, reverse lookup-telefoons en zoekmachines. De verdachte informatie kan de volledige naam, het e-mailadres, het adres, het telefoonnummer, afbeeldingen en andere persoonlijke gegevens van een persoon bevatten. Doxing leidt er meestal toe dat de identiteit van een anonieme persoon wordt onthuld.

Aanbevolen literatuur: Kompoos’s Google Dorking-definitie.

Waarom mensen worden ondergedompeld

In sommige gevallen is iemand domweg omdat een ander meer over hem wil weten. Er zijn ook gevallen waarin een persoon kwaadwillig is belaagd en al zijn persoonlijke informatie op één plek is verzameld en online is geplaatst. Een persoonlijke dox kan worden samengesteld voor vergelding of waakzaamheid of worden gebruikt om een ​​slachtoffer te bedreigen, te chanteren of lastig te vallen.

Doxing (het verzamelen van informatie) is geen illegale praktijk, maar het heeft een negatieve connotatie omdat het de privacy van een persoon schendt en wordt vaak gebruikt voor vergelding of waakzaamheid.

Famous Dox

De uitdrukking doxing oogstte internationale nieuwskoppen toen Newsweek publiekelijk werd beschuldigd doxing Bitcoin-maker, Satoshi Nakamoto. Sommigen vinden dat de schrijver de privacy heeft geschonden en vergeleken de daad met crimineel hacken, terwijl anderen geloven dat de doxing een eerlijke onderzoeksrapportage was.

Doxing kan ook worden gespeld als doxxing.