Wat is biometrie en hoe verbetert het de computerbeveiliging

De nieuwste smartphones hebben vingerafdruklezers, maar er zijn ook andere biometrische sensoren die we binnenkort op onze apparaten zullen gebruiken

Wachtwoorden, tweestapsverificatie of toegangscodes. Zoals je misschien al geraden hebt, hebben we het over hulpmiddelen om al onze informatie op het net veilig te houden. Al deze systemen zijn nu achterhaald, maar ook ondersteund, door zogenaamde biometrische sensoren.

De term biometrie in de computerwetenschap verwijst naar een systeem dat in staat is een persoon te herkennen en te identificeren op basis van bepaalde fysiologische kenmerken. Dit zijn unieke persoonlijke aspecten zoals irissen, vingerafdrukken, netvliezen, enz. Biometrische gegevens zijn dus zeer vertrouwelijke informatie die een machine identificeert om een gebruiker al dan niet toegang te verlenen tot een account, of een apparaat. Om deze gegevens te kunnen analyseren, zijn biometrische sensoren nodig. Veel van deze sensoren zijn nu ook aanwezig in alledaagse voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de vingerafdrukscanner die we in de nieuwste smartphones aantreffen.

Stemherkenning

Het systeem voor het herkennen van de biometrische informatie van een persoon wordt ook wel AIDC (Automatic Identification and Data Capture) genoemd. Zoals reeds gezegd, zijn de meest gebruikte biometrische sensoren momenteel het netvlies, de iris en de vingerafdrukken, maar binnenkort zullen we op verschillende apparaten scanners aantreffen die ons kunnen herkennen op basis van onze stem, onze handtekening of, meer algemeen, ons handschrift. In de volgende smartphones en notebooks zullen steeds meer biometrische sensoren worden gebruikt en we zullen er meer dan één aantreffen. Dit komt doordat cyberbeveiliging een essentieel kenmerk van apparaten aan het worden is en het gebruik van PIN-codes of wachtwoorden alleen niet meer voldoende is. Op dit moment zijn er drie sectoren waar het gebruik van biometrische lezers essentieel is: banken, verzekeringsmaatschappijen en ondernemingen (met name telecommunicatiebedrijven).

Vingerafdruksensor

Vingerafdrukscanners zijn tegenwoordig een trend op smartphones. Dit maakt de toegang tot het scherm en apps veel veiliger dan het gebruik van PIN of andere ontgrendelingsmethoden. Het moet echter gezegd worden dat er verschillende biometrische vingerafdruklezers zijn, en dat ze niet allemaal hetzelfde zijn. De meest voorkomende zijn die met een aanraaksensor, die zich meestal op de achterkant van de smartphone bevindt. Op veel mobiele telefoons is de vingerafdruklezer klikbaar en kunt u snel een app of de camera openen. Binnenkort zullen deze sensoren ook worden gebruikt in touchpads op laptops.