Wat is scalperen van lege verpakkingen?

Het scalperen van lege pakketten is een e-commerceschema waarbij een online bedrijf statistieken over succesvolle pakketbezorging op populaire e-commerceplatforms zal opdrijven door de succesvolle levering van nep- of lege pakketten te mailen en vervolgens te volgen. Deze e-commercefraude werd voor het eerst ontdekt toen het werd gebruikt door verschillende populaire online winkels in China, waar de handelaren met gevestigde verzend- en bezorgserviceproviders werkten om positieve verzendrecords op te blazen.

Hoe de regeling werkt

In dit schema hebben de slachtoffers persoonlijke informatie, waaronder hun naam en postadres, gelekt naar de gewetenloze eigenaren van e-commerce winkels die vervolgens lichtgewicht ‘junk’ pakketten of lege gewatteerde enveloppen naar het internationale adres verzenden.

Een onderzoeksrapport van The Beijing News (2016) onthulde dat verschillende eigenaren van online winkels de verkoopstatistieken hadden opgeblazen door middel van neppakketbezorging door gebruik te maken van ‘lege pakket’-servicewebsites en bezorgservices. In sommige gevallen zou de winkeleigenaar een bekende verklaring op de verpakking plaatsen, zoals “Al geïnspecteerd”, en de vervoerder zou weten dat hij het pakket moest weggooien en markeren als geleverd. Andere keren ontvingen slachtoffers met gelekte persoonlijke informatie een pakket, vaak stukjes papier, stukjes stof, tissues en andere nutteloze items. Tot op heden zijn de slachtoffers van het scalperen van lege pakketten niet in verband gebracht met andere soorten fraude.

Afbeeldingsomschrijving: Dit Imgur Facebook-bericht beweert een onverwacht pakket te laten zien dat vanuit China is verzonden, een voorbeeld van het scalperen van pakketten.

Betere cijfers vergroten het vertrouwen

Het doel voor de e-commerce-handelaar is om de online verkoop en winkelbeoordelingen te verhogen om potentiële kopers het vertrouwen te geven om een ​​aankoop te doen. Wanneer een klant een hoog aantal succesvol verzonden artikelen opmerkt, stellen ze meer vertrouwen in de online winkel en zijn ze bereid zaken te doen met de handelaar. Hoewel er weinig media en juridische aandacht is geweest over het onderwerp scalperen van lege pakketten, zijn mensen die deze pakketten ontvangen, naar sociale media en sites voor het delen van foto’s gegaan om afbeeldingen van de inhoud van de frauduleuze pakketten weer te geven.

Pakket scalperen is niet poetsen

Het scalperen van een leeg pakket is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als borstelen, een ander type e-commerce-fraude waarbij handelaren van tevoren regelen dat ze lege dozen sturen naar “poetsers” die aankopen doen op de e-commerce website of het platform. Bij het poetsen stemt de koper ermee in om positieve recensies van de transactie te schrijven in ruil voor de terugbetaling van de aankoopprijs en een extra poetsvergoeding.