Wat is Facebook-klonen?

Een Facebook-kloon, ook wel bekend als een kloonzwendel, is wanneer de profielfoto van een persoon en andere sociale informatie wordt gestolen en gebruikt om een ​​nieuw Facebook-profiel te maken. In de meeste gevallen gebruikt het gekloonde account dezelfde naam (of een gesloten versie) en stuurt het vriendschapsverzoeken naar de vrienden van de beoogde persoon.

Facebook-vrienden kunnen ervoor kiezen om het vriendschapsverzoek te accepteren, zonder te beseffen dat het account een kloon is. Als het account eenmaal bevriend is geraakt met mensen, kan het worden gebruikt om persoonlijke informatie te verzamelen of om oplichtingsberichten te verzenden in naam van de beoogde persoon.

Hoe Facebook-klonen te voorkomen

Hoe meer informatie en foto’s je deelt via openbare instellingen, hoe legitiemer een gekloond account zal verschijnen voor degenen die een vriendschapsverzoek ontvangen. Het beheren van uw privacy-instellingen op Facebook is de sleutel om te voorkomen dat uw account wordt gekloond.

Een van de beste manieren om deze zwendel te voorkomen, is ervoor te zorgen dat u de lijst van uw vrienden verbergt voor nieuwsgierige blikken:

> Ga naar je profiel
> Klik op vrienden onder je omslagfoto en selecteer Bewerken Privacy van het menu
> Selecteer een publiek dat niet openbaar is (dwz alleen vrienden)

Beschrijving afbeelding: Facebook-privacy – wie kan uw vriendenlijst zien?

Vermijd openbare instellingen voor persoonlijke profielen

Voor de meeste instellingen wilt u voorkomen dat u “Openbaar” op een persoonlijk Facebook-account gebruikt om een ​​betere controle te krijgen over uw informatie en wie deze kan zien en gebruiken. Veel van deze opties zijn te vinden in de privacyinstellingen en tools:

> Klik op in de rechterbovenhoek van uw profiel en selecteer Instellingen.
> Kies Privacy Instellingen en Gereedschappen om uw privacyopties te bekijken.

Hier zijn enkele aanvullende, basale privacytips die u moet lezen om uw Facebook-account te beveiligen en het moeilijker te maken voor een kwaadwillende persoon om te klonen:

  • Verberg je vriendenlijst
  • Gebruik de optie Facebook Privacy Review
  • Bepaal wie je berichten kan zien
  • Beperk de toegang tot geplaatste foto’s
  • Bekijk uw eigen profiel als Openbaar om te zien wat mensen die niet in uw vriendenlijst staan, te zien krijgen
  • Controleer uw privacy-opties regelmatig

Hoe u valse en gekloonde accounts kunt melden

Als u ontdekt dat uw Facebook-account is gekloond, meld het nepaccount dan aan Facebook. U kunt vanuit elk profiel op de drie puntjes (meer) opties klikken en vervolgens in het menu op “Rapporteren” klikken. Als je een vriendschapsverzoek ontvangt, neem dan even de tijd om je huidige vriendenlijst te bekijken om er zeker van te zijn dat de persoon niet al is toegevoegd, en als dit een vriendschapsverzoek lijkt te zijn van een nepaccount, meld het account dan en laat ook je vriend weet dat ze zijn gekloond.

Beschrijving afbeelding: Rapporteer (en / of blokkeer) gekloonde Facebook-accounts.