Veel ontwikkelaars en open source code

In de wereld van open source code is Github een constante. Een manager van het platform geeft uitleg over de verschillende versies van het platform en hoe het zich op de lange termijn ook als open source financieringsplatform wil vestigen via “Github Sponsors”.

Als veel koks de bouillon bederven, zoals een spreekwoord luidt, dan zouden er in grote keukens geen eetbare gerechten worden geproduceerd – in ieder geval geen eetbare bouillon. De ware kern van deze uitspraak is waarschijnlijk dat te veel spelers zich graag verliezen in de details en projecten doen mislukken als ze niet gecoördineerd samenwerken (wat weer het geval is in grote keukens).

Coördinatie

Als je wilt, doet Github coördinatiewerk wanneer veel ontwikkelaars werken aan gedeelde, open broncode. Veel daarvan draait om repositories, die onder meer bestaan voor versiebeheer en als opslagplaats voor softwarepakketten met de bijbehorende metadata (software repository). Github, dat in 2018 werd overgenomen door Microsoft, biedt ontwikkelaars tools die een infrastructuur vormen voor repositories voor projectwerk aan open source software. Marko Berković is Regional Director South EMEA bij Github en geeft een overzicht van het gratis en betaalde aanbod van het platform.

De vier versies

Zoals de manager uitlegt, bevat “Github Free” sinds april van dit jaar gratis alle kernfuncties van Github voor individuen en teams, “inclusief de mogelijkheid om onbeperkt publieke en private repositories aan te maken en deze te delen met een willekeurig aantal mensen”. Betaalde aanbiedingen zijn onder andere “Github Team”, “Github Enterprise” en “Github One”. Het Team-aanbod bevat alle functies van Github Free, maar biedt meer beveiliging en samenwerkingsmogelijkheden. De Enterprise-versie “is beschikbaar in de cloud of on-premises en biedt bedrijven geavanceerde functies op het gebied van compliance, beveiliging en automatisering”. Tot slot is “Github One” “onze meest uitgebreide oplossing voor ondernemingen met krachtige analyses, workflowautomatisering, ongeëvenaarde beveiliging en continu leren”, aldus Berković.

Funding

“De Github-gemeenschap en organisaties profiteren van de collectieve kennis en innovatie door open source. Het is echter gemakkelijk te vergeten dat er werk aan de winkel is om deze kennis te coördineren, te onderhouden en te delen,” aldus de regionale directeur. Bovendien beschikken open source-beheerders – projectbeheerders – in de meeste gevallen niet over alle hulpmiddelen en steun die zij nodig hebben om te slagen, zei hij. “Dat is waarom we vorig jaar Github Sponsors hebben gelanceerd,” zegt Berković. Hij zegt dat dit het mogelijk maakt om de mensen en organisaties die de open source projecten ontwerpen, bouwen en onderhouden direct op GitHub financieel te ondersteunen, bijvoorbeeld met maandelijkse betalingen die direct vanuit het Github profiel of een open source project kunnen worden opgezet. Uiteindelijk, zei hij, is het doel om Github niet alleen te exploiteren als een infrastructuur voor code en projectbeheer, maar ook om het te bouwen als een financiële infrastructuur.