Andreas Gauger vervangt Rafael Laguna bij Open-Xchange

De langjarige 1&1 baas en Profitbricks oprichter Andreas Gauger wordt CEO bij Open-Xchange. Zijn voorganger Rafael Laguna, die de softwareleverancier twaalf jaar lang heeft geleid, concentreert zich volledig op zijn rol als directeur van het Bundesagentur für Leap Innovations.

Een tijdperk loopt ten einde bij Open-Xchange: Rafael Laguna de la Vera, die sinds 2008 aan het roer stond van de in Keulen gevestigde softwareleverancier, draagt de rol van CEO over aan Andreas Gauger. Laguna was in 2005 medeoprichter van het open source bedrijf, dat e-mail-, samenwerkings- en beveiligingsproducten ontwikkelt. In juli 2019 werd hij door de Duitse regering aangesteld als stichtend directeur van het Bundesagentur für Leap Innovations, dat hij al begon op te bouwen en dat hij nu fulltime leidt als uitvoerend directeur.

Gauger werkte het meest recent als consultant en investeerder, waarbij hij investeerde in SaaS-bedrijven en hen met zijn knowhow ondersteunde. De hosting- en cloud-expert maakte vooral naam in de branche als CEO van 1&1 Internet en later als medeoprichter van de IaaS-provider Profitbricks (nu 1&1 Ionos). Hij leidde de activiteiten van de in Berlijn gevestigde cloudprovider van 2010 tot 2016. Tot 2008 was Gauger CEO van 1&1 en speelde hij een sleutelrol in de opmars van de hostingprovider tot Europees marktleider. Daarvoor leidde hij de activiteiten van de Karlsruhe hosting pionier Schlund+Partner, die hij in 1995 mede oprichtte en waarin 1&1 in 1998 een meerderheidsaandeel verwierf. Toen hij nog op school zat, richtte de Badener zijn eerste softwarebedrijf op.

Software voor serviceproviders

Voordat Laguna in 2008 de functie van CEO bij de fabrikant overnam, werkte hij zeven jaar als senior adviseur bij de in München gevestigde investeringsmaatschappij AdAstra. Hij werkte voor de investeerder onder meer als interim-manager bij de ERP-specialist Bäurer (vandaag Sage) en bij de Linux-aanbieder Suse. Tot 2000 was de open source-activist in dienst van het software- en adviesbedrijf Policy Management Systems Corporation (thans DXC Technology), waaraan hij in 1995 zijn eigen bedrijf Micado verkocht. Laguna was reeds actief als software-ondernemer in de jaren ’80. Net als Gauger richtte de Sauerlander als schooljongen zijn eerste bedrijf op.