Reactie op incidenten

Incidentrespons is het proces van voorbereiding op cyberbeveiligingsbedreigingen, deze detecteren wanneer ze zich voordoen, reageren om ze te onderdrukken of te beperken en plannen voor de volgende. Organisaties beheren hun dreigingsinformatie en -beperking door middel van incidentresponsplanning: voor grote bedrijven die gevoelige gegevens verwerken, is dit bijzonder belangrijk. Maar elke organisatie kan geld, gegevens en reputatie verliezen als gevolg van cyberdreigingen.

Incidentrespons vereist het samenstellen van een team van mensen van verschillende afdelingen binnen een organisatie, waaronder sommigen in leiderschap, sommigen in IT en sommigen in datacontrole / compliance. Op basis van de prioriteiten en wettelijke vereisten van het bedrijf moet dit team:

  • Plan hoe u gegevens en netwerken analyseert op mogelijke bedreigingen en verdachte activiteiten
  • Bepaal op welke incidenten als eerste een reactie moet worden gegeven
  • Plan voor gegevens- en financieel verlies
  • Leef alle relevante wetten na
  • Wees voorbereid om na een inbreuk gegevens en documentatie aan autoriteiten te presenteren

Hoewel niet alle gegevens kunnen leiden tot diefstal van gevoelige gegevens of financieel verlies, komen datalekken vaak voor en komen ze regelmatig voor bij grote ondernemingen. Het proactief vermijden van cyberinbreuken omvat:

  • Medewerkers trainen om bewust te zijn van social engineering-tactieken, zoals kwaadaardige links in e-mails of verzoeken om privé-informatie
  • Strategieën voor risicobeheer ontwikkelen
  • Implementeren van endpoint-detectie en responsbeveiligingsmaatregelen voor de hele organisatie en alle apparaten
  • Vermijd informatiesilo’s door elke medewerker in het IR-team betrokken en bewust te houden
  • Verbetering van de beveiliging rond accounts met geprivilegieerde toegang, waardoor aanvallers vaak toegang krijgen tot gevoelige informatie
  • Alle bedrijfsgegevens grondig analyseren, misschien in een datameer, zodat er geen informatie wordt afgeschermd en bedreigingen gemakkelijker kunnen worden gevolgd
  • Automatisering van informatie over bedreigingen, zodat IT-medewerkers niet overweldigd worden; ze zullen niet alle gegevens voldoende kunnen analyseren zonder hulp van machine learning

Bij incidentenrespons gaat het niet alleen om het voorkomen van inbreuken, maar ook om te reageren wanneer ze zich voor het eerst voordoen. De beveiligingsoplossingen die een bedrijf heeft geïmplementeerd, waarschuwen een team voor een incident; of het snel genoeg is, hangt af van de oplossing en hoe succesvol deze is geïmplementeerd. XDR is een van de beste oplossingen: het is veelomvattend en bewaakt alle hoeken van een netwerk, in plaats van slechts een of twee, voor betere zichtbaarheid en detectie.

Incidentrespons kan een zeer overweldigend proces zijn voor organisaties, vooral omdat het beheren van enorme hoeveelheden gegevens vrijwel onmogelijk is zonder geavanceerde technologie en automatisering. Het is echter cruciaal voor het beschermen van gegevens, niet alleen de privénetwerken van de organisatie, maar ook opgeslagen klantinformatie. Het is ook essentieel om te voldoen aan de wetgeving inzake gegevensprivacy.

Reactie op incidenten en naleving

Reactie op incidenten werd erg belangrijk vanaf 2018, toen GDPR van kracht werd, en CCPA volgde al snel. De AVG heeft bijvoorbeeld extreem strikte regels voor het melden van inbreuken. Als een bepaalde inbreuk moet worden gemeld, moet het bedrijf hiervan binnen 72 uur op de hoogte zijn en de bevoegde autoriteiten laten weten wat er is gebeurd. Niet alleen dat, ze moeten een rapport verstrekken van wat er is gebeurd, een goed idee hebben van hoe en waar in het netwerk de inbreuk plaatsvond en een actief plan presenteren om de schade te beperken. Als een bedrijf geen vooraf gedefinieerd incidentresponsplan heeft, zijn ze niet klaar om een ​​dergelijk rapport te presenteren.

De AVG wil niet alleen zien wat er is gebeurd, maar ook of de organisatie vooraf passende beveiligingsmaatregelen heeft getroffen. Bedrijven kunnen zwaar worden bestraft als ze na de inbreuk worden onderzocht en ambtenaren vinden dat ze niet over de juiste beveiliging beschikken.