Wat is information lifecycle management (ilm)?

Kort voor informatie lifecycle management, ILM is het creëren en beheren van een opslaginfrastructuur en de gegevens die het onderhoudt. Alle informatie, of gegevens, in een opslagnetwerk hebben een specifieke levenscyclus, vanaf het moment dat de informatie het systeem van een organisatie binnenkomt tot het moment dat deze wordt gearchiveerd of verwijderd uit het systeem.

De informatie kan een eindige levenscyclus hebben waarbij de gegevens uiteindelijk uit een opslagnetwerk worden verwijderd wanneer de informatie verouderd raakt of niet langer nodig is, of een oneindige levenscyclus als de informatie waardevol blijft voor de organisatie die ze bewaart.

De drie fasen in de informatielevenscyclus

Over het algemeen zijn er drie fasen in de informatielevenscyclus:

  • Het creëren en / of verkrijgen van de gegevens. Informatie komt de organisatie binnen door ofwel te worden aangemaakt door een of meer individuen of door te worden verkregen via e-mails, faxen, brieven, telefoontjes, enz.
  • De publicatie van de gegevens. Sommige informatie moet worden gepubliceerd, hetzij in gedrukte vorm, hetzij op het intranet van een bedrijf of op een openbare website.
  • Het bewaren en / of verwijderen van de gegevens. Sommige informatie moet worden gearchiveerd voor later gebruik, en sommige informatie heeft een eindig doel en kan worden weggegooid zodra het zijn doel heeft bereikt of niet langer waardevol is voor de organisatie.

Beheer van de informatielevenscyclus

Het beheer van de informatielevenscyclus omvat het toegankelijk houden van de gegevens voor de gebruikers die de informatie nodig hebben en het bepalen hoe de informatie wordt opgeslagen op basis van hoe hoog de prioriteit is die de informatie op een bepaald moment in de organisatie heeft. In elke fase van de levenscyclus van de informatie moet de beheerinfrastructuur bepalen wat de beste software, hardware en opslagmedium zijn die in dat stadium nodig zijn voor de informatie, en hoe die factoren verschillen naarmate de gegevens door de levenscyclus bewegen.