Waarom Google antivirus uit Chrome verwijderde

Na Firefox en Opera verwijdert Google ook AVG- en AVAST-extensies uit de Chrome-winkel. De beschuldiging is dat het te veel gegevens over gebruikers verzamelt

Na Mozilla en Opera Software doet eindelijk ook Google iets om de privacy van gebruikers te beschermen en verwijdert het de Chrome-extensies Avast Online Security, AVG Online Security en Avast SafePrice, die zijn gekoppeld aan de beveiligingssuites van de Avast-groep, uit zijn winkel.

Begin deze maand maakte de maker van Adblock Plus, Wladimir Palant, bekend dat de extensies van Avast en AVG de browsegegevens van gebruikers plunderden zonder echte veiligheidsreden. Officieel verzamelen deze extensies gegevens om onveilige sites te blokkeren, maar volgens Palant was de hoeveelheid en de kwaliteit van de verzamelde gegevens volstrekt onterecht. De vier uitbreidingen hebben deze informatie ook geruisloos verzameld: URL van de bezochte pagina’s, titel van de pagina’s, hoe de gebruiker op elke pagina is gekomen, landcode, gebruikte browser, besturingssysteem. Dit is veel te veel voor een dienst die alleen maar moet controleren of een door de gebruiker opgevraagde webpagina op de zwarte lijst van gevaarlijke pagina’s staat.

Google verwijdert extensies

Het waren niet alleen de Avast- en Avg-extensies voor Google Chrome die zich abnormaal gedroegen, maar ook die voor de browsers Opera en Firefox. Mozilla verwijderde ze vrijwel onmiddellijk, Opera Software na een volgend rapport van Palant, dat begin december, na nog geen antwoord van Google te hebben ontvangen, zo ver ging om te ironiseren door te zeggen: “Extensies worden pas uit de Chrome Web Store verwijderd nadat ze het nieuws hebben gehaald. Heeft iemand een contactpersoon bij Google die kan helpen?”. Nu is Google ‘wakker geworden’ en heeft de extensies verwijderd, waardoor alleen AVG Online Security nog online is.

De extensies komen terug

Het moet echter worden opgemerkt dat Avast (dat ook eigenaar is van het AVG-merk) de afgelopen weken met Mozilla heeft samengewerkt om de extensies ‘op te schonen’ en ze minder inbreuk te laten maken op de privacy van gebruikers. Dit heeft geleid tot de herpublicatie van alle extensies in de Mozilla Firefox add-on store. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat binnenkort hetzelfde zal gebeuren met de Opera en Chrome extensies. Maar de boodschap is overgekomen: het is niet voldoende om een gratis online beveiligingsdienst aan te bieden om weg te komen met het verzamelen van gegevens over gebruikers en deze vervolgens anoniem te verkopen.