Wat is aaa?

Kort voor aintentie, authorisatie en accounting, een systeem in IP-gebaseerde netwerken om te bepalen tot welke computerbronnen gebruikers toegang hebben en om de activiteit van gebruikers via een netwerk bij te houden.

  • Authenticatie is het proces waarbij een persoon wordt geïdentificeerd, meestal op basis van een gebruikersnaam en wachtwoord. Authenticatie is gebaseerd op het idee dat elke individuele gebruiker unieke informatie heeft die hem of haar onderscheidt van andere gebruikers.
  • Autorisatie is het proces waarbij een gebruiker toegang tot netwerkbronnen wordt verleend of geweigerd zodra de gebruiker is geverifieerd met de gebruikersnaam en het wachtwoord. De hoeveelheid informatie en het aantal services waartoe de gebruiker toegang heeft, is afhankelijk van het autorisatieniveau van de gebruiker.
  • Boekhouding is het proces waarbij de activiteit van een gebruiker wordt bijgehouden terwijl hij toegang heeft tot de netwerkbronnen, inclusief de hoeveelheid tijd die in het netwerk wordt doorgebracht, de diensten waartoe hij zich daar bevindt en de hoeveelheid gegevens die tijdens de sessie worden overgedragen. Boekhoudgegevens worden gebruikt voor trendanalyse, capaciteitsplanning, facturering, audits en kostentoewijzing.

AAA-services vereisen vaak een server die is toegewijd aan het leveren van de drie services. RADIUS is een voorbeeld van een AAA-service.

Gerelateerde Links