Wat is de Amazon Simple Storage Service (S3)?

De Amazon Simple Storage Service, of kortweg S3, kan worden gebruikt om elke hoeveelheid gegevens te verwerken. De opslagdienst, die wordt aangeboden door Amazon Web Services (AWS), is inmiddels uitgegroeid tot een industriestandaard.

S3 is de afkorting van Simple Storage Service. De term staat voor een objectopslagdienst die wordt aangeboden door Amazon Web Services (AWS). Het is bedoeld om gebruikers prestaties en schaalbaarheid te bieden, alsmede beschikbaarheid en beveiliging van gegevens. De cloudprovider richt zich daarmee op klanten uit alle sectoren en van elke omvang.

De Amazon Simple Storage Service is een bestandshostingdienst die is ontworpen om elke hoeveelheid gegevens op te slaan. In het klassieke geval worden gegevens opgeslagen in bestanden. AWS kiest een andere aanpak met S3. Met betrekking tot de dienst wordt gesproken over objecten die worden opgeslagen in zogenaamde "buckets". De respectieve toegang vindt plaats via HTTP of HTTPS. Wat de structuur betreft, lijkt S3 op bestanden of mappen en heeft het zich als standaard gevestigd. Microsoft, OpenIO of NetApp hebben vergelijkbare interfaces ontwikkeld.

Amazon S3 biedt IT-teams en ontwikkelaars een veilige en duurzame objectopslag die zich kenmerkt door gebruikersvriendelijkheid en schaalbaarheid. De dienst heeft ook een webdienstinterface waarmee eender welke hoeveelheid gegevens kan worden opgehaald of opgeslagen van eender welke webopslaglocatie. De klant betaalt alleen voor de opslagruimte die daadwerkelijk wordt gebruikt. Er zijn ook geen opstartkosten of minimumkosten.

Basisfuncties

Kruisregio-replicatie staat voor snelle, betrouwbare en geautomatiseerde gegevensreplicatie over meerdere AWS-regio's. Objecten die naar een S3-bucket worden geüpload, kunnen vervolgens automatisch worden gerepliceerd naar een doelbucket die door de gebruiker is geselecteerd.

Ook functies voor het beheren en beheersen van kosten zijn inbegrepen. Dit omvat bijvoorbeeld de zogenaamde "bucket tagging". Daartoe worden bepaalde tags toegewezen aan een S3 bucket. Hierdoor kunnen de respectieve objectgegevens worden gecategoriseerd en toegewezen aan een project of een kostenplaats. Daarnaast is de integratie van Amazon Cloud Watch mogelijk, waarmee facturen kunnen worden ontvangen.

Het downloaden en uploaden van gegevens gebeurt via SSL-gecodeerde endpoints. Bovendien versleutelt S3 gegevens in ruste. De AWS Key Management Service (KMS) of de opslagdienst zelf kan worden gebruikt om de sleutels te beheren. Er zijn verschillende mechanismen beschikbaar om toegangsrechten te definiëren en te controleren. Beveiliging en toegangsbeheer definiëren wie, wanneer, waar en hoe toegang heeft tot gegevens.