Webontwikkeling

Webontwikkeling is het proces van het bouwen en onderhouden van een website voor internet of een intranet die toegankelijk is via een webbrowser en wordt gehost op een server, hetzij op hardware op locatie of in de cloud. Dit omvat alles, van webpagina’s in platte tekst tot complexe webapplicaties.

De belangrijkste methoden bij het ontwikkelen van een website zijn codering en webmarkering. Er zijn echter een groot aantal ontwikkelingstaken die ook in webontwikkeling komen kijken, zoals scripting, beveiligingsconfiguratie, contentontwikkeling en e-commerce-infrastructuur.

Codering

Webontwikkelaars bouwen websites door te coderen met verschillende programmeertalen. Deze talen bestaan ​​uit unieke vocabulaires, syntaxis en opdrachten die de visuele weergave en functionaliteit van websites bepalen. Welke taal wordt gebruikt voor ontwikkeling, hangt af van het platform, het besturingssysteem of de stijl van de website. Enkele van de meest voorkomende coderingstalen zijn de volgende:

  • HTML
  • CSS
  • JavaScript
  • Python
  • C / C ++
  • C#

Al deze coderingstalen vallen in twee categorieën: front-end en back-end ontwikkeling.

Front-end versus back-end ontwikkeling

Voorkant

Front-end, ook wel client-side, ontwikkeling wordt gebruikt om de lay-out, het ontwerp en de interactiviteit van een website te bouwen. Front-end ontwikkeling wordt gebruikt om te bepalen hoe een website video’s, afbeeldingen, tekst en grafische afbeeldingen weergeeft. Het definieert ook front-facing interactie, zoals het minimaliseren en maximaliseren van visuele middelen, het markeren van tekst en het invullen van formuliervelden. Front-end ontwikkeling maakt gebruik van de programmeertalen HTML, CSS en Javascript.

Back-end

Back-end, of server-side, ontwikkeling bouwt de digitale infrastructuur en functionaliteit achter de schermen van een website om ervoor te zorgen dat deze probleemloos werkt. De back-end bestaat uit de server waarop de website wordt gehost, een applicatie die de site beheert en een database die de sitegegevens opslaat. Ontwikkelaars kunnen verschillende programmeertalen gebruiken voor back-endontwikkeling, aangezien servers kunnen worden geconfigureerd om vrijwel elke taal te begrijpen.

Ontwikkelaars die zowel font-end als back-end ontwikkeltaken kunnen uitvoeren, worden Full-Stack-ontwikkelaars genoemd.

Content Management Systeem

Websites kunnen door het niets worden gebouwd, maar veel ontwikkelaars kiezen ervoor om webtoepassingen te gebruiken om on-site inhoud te maken en te beheren, genaamd contentmanagementsystemen (CMS), zoals WordPress of Drupal. Deze systemen stroomlijnen webontwikkeling door bouwstenen te bieden die de structuur van een website creëren. Met plug-ins en add-ons kunnen ontwikkelaars de functionaliteit die ze in websites kunnen inbouwen, uitbreiden zonder dat ze alles hoeven te coderen.