Beetje

Afkorting voor binary digit, een bit is een eenheid van meetgegevens. De term werd voor het eerst gebruikt door John Tukey, een vooraanstaand statisticus en adviseur van vijf Amerikaanse presidenten, in een memo uit 1946 voor Bell Labs. Zijn aanbeveling was het meest natuurlijk klinkende samenvoegsel dat destijds was voorgesteld, dus het won aan populariteit en werd kort daarna gecodificeerd in A Mathematical Theory of Communication door wiskundige Claude E. Shannon.

Een enkele bit is de kleinste informatie-eenheid op een machine en kan slechts één van de twee waarden bevatten: 0 of 1. Deze waarden kunnen een verscheidenheid aan binaire bestanden vertegenwoordigen, waaronder ja / nee, positief / negatief, aan / uit, waar / onwaar , en positief / negatief. Meer betekenisvolle informatie wordt verkregen door opeenvolgende bits te combineren in grotere eenheden zoals bytes, kilobytes, gigabytes en megabytes. (Meer daarover hieronder.)

Computers worden soms geclassificeerd op basis van het aantal bits dat ze tegelijkertijd kunnen verwerken of door het aantal bits dat wordt gebruikt om adressen weer te geven. Deze twee waarden zijn niet altijd hetzelfde, wat tot enige verwarring leidt; Een computer met een 32-bits machine kan bijvoorbeeld gegevensregisters hebben die 32 bits breed zijn, of hij kan 32 bits gebruiken om elk adres in zijn geheugen te identificeren.

Afbeeldingen worden vaak beschreven door het aantal bits dat wordt gebruikt om elke punt weer te geven. Een 1-bits afbeelding is bijvoorbeeld zwart-wit, terwijl een 8-bits afbeelding 256 kleuren of grijstinten ondersteunt en een 24- of 32-bits afbeelding ware kleuren ondersteunt.

Bits worden ook gebruikt om te beschrijven hoe snel gegevens over een netwerk worden overgedragen, meestal in kilobits per seconde (Kbps), megabits per seconde (Mbps) of in zeldzame gevallen gigabits per seconde (Gbps). Netwerksnelheden kunnen variëren van 1 Mbps tot 1,000+ Mbps, of 1+ Gbps, hoewel een “snel” netwerk volledig relatief is. Om dit in context te plaatsen: een high-definition film met lange speeltijd heeft meestal ongeveer 5 Mbps nodig voor ononderbroken streaming.

Bit versus byte

Hoewel de twee termen soms door elkaar worden gehaald, bestaat een byte uit 8 opeenvolgende bits. Computerwetenschappers werken zelden met één bit per keer, dus het uitdrukken van gegevens in bits is meestal te langdradig en kan veel eenvoudiger zijn als bytes, kilobytes (KB), gigabytes (GB) of megabytes (MB). Net als andere metrische prefixen, gebruikt een kilobyte wiskunde met basis 10 en bestaat uit 1,000 bytes.

Meerdere bytes (en bij uitbreiding bits) kunnen ook worden uitgedrukt met binaire prefixen met wiskunde met grondtal 2, hoewel het veel minder vaak voorkomt vanwege de complexiteit ervan. Deze uitdrukkingen omvatten kibibytes (KiB), dat is 210 of 1,024 bytes; mebibytes (MiB), dat is 220 of 1,0242 bytes; en gibibytes (GiB), dat is 230 of 1,0243 bytes.