WhatsApp, komt de derde tik eraan?

Er circuleert een bericht waarin gebruikers worden gewaarschuwd dat WhatsApp het derde blauwe vinkje introduceert. Hier is wat waar is

In 2020 komt het derde blauwe vinkje op WhatsApp dat gebruikers zal helpen erachter te komen wie een screenshot van het gesprek heeft gemaakt. De laatste uren circuleerde dit nieuws op het web en in de chats van de messaging app. Maar hoeveel ervan is waar? Niets, het is de zoveelste hoax die van tijd tot tijd wordt herhaald op sociale platforms en binnen WhatsApp.

Hetzelfde nieuws was vorig jaar ook al gepubliceerd, met exact dezelfde woorden en kenmerken. Dezer dagen hebben de klassieke toetsenbordgrappenmakers gewoon 2019 vervangen door 2020 en het nepnieuws gepubliceerd. En zo blijft het. De ontwikkelaars werken niet aan een nieuwe functionaliteit die een derde blauwe melding zou toevoegen om aan te geven wanneer een screenshot van het gesprek is gemaakt. Dit zou niet alleen een ernstig privacyprobleem zijn, maar ook een vrij ingewikkeld instrument om te ontwikkelen. Op dit moment zijn de technici van WhatsApp druk bezig met veel serieuzer werk, zoals de ontwikkeling van de donkere modus en de mogelijkheid om hetzelfde account op meerdere smartphones te gebruiken.

WhatsApp’s derde vinkje: wat is er waar

Zoals gepubliceerd door de website bufale.net, die gespecialiseerd is in het ontmaskeren van nepnieuws, is er niets waar van de introductie van een derde blauwe vinkje dat gebruikers waarschuwt als er een screenshot van het gesprek is gemaakt. Het bericht dat in deze uren circuleert op de belangrijkste sociale kanalen en in WhatsApp-groepen is het resultaat van de inventiviteit van een grappenmaker. Er klopt niets van: er komt nooit een derde blauwe vink in de messaging-applicatie, althans niet op korte termijn.

In het bericht staat dat de functie al actief zou zijn in de bètaversie van WhatsApp, de versie die door ontwikkelaars wordt gebruikt om nieuwe tools te testen voordat ze officieel worden vrijgegeven. Wat ook niet waar is, is dat er momenteel twee functies zijn waar de ontwikkelaars aan werken, de donkere modus en de mogelijkheid om hetzelfde WhatsApp-account op meerdere apparaten te gebruiken. Dit zijn twee nieuwe functies die we over een paar weken of maanden op de app zouden moeten zien en die een grote verandering zullen brengen.