Volledige stapel

Bij technologieontwikkeling verwijst full stack naar een volledig computersysteem of applicatie van de voorkant tot de achterkant en de code die de twee met elkaar verbindt. De achterkant van een computersysteem omvat “achter de schermen” technologieën zoals de database en het besturingssysteem. De voorkant is de gebruikersinterface (UI). Dit end-to-end-systeem vereist veel ondersteunende technologieën, zoals het netwerk, hardware, load balancers en firewalls.

Volledige stapel webontwikkelaars

Volledige stapel wordt meestal gebruikt bij het verwijzen naar webontwikkelaars. Een full-stack webontwikkelaar werkt met zowel de voorkant als de achterkant van een website of applicatie. Ze zijn bedreven in zowel front-end- als back-end-talen en frameworks, evenals server-, netwerk- en hostingomgevingen.

Full-stack-ontwikkelaars moeten vaardig zijn in talen die worden gebruikt voor front-end-ontwikkeling, zoals HTML, CSS, JavaScript, en bibliotheken van derden en extensies voor webontwikkeling, zoals JQuery, SASS en REACT. Beheersing van deze front-end programmeertalen zal moeten worden gecombineerd met kennis van UI-ontwerp en klantervaringontwerp voor het creëren van optimale front-facing websites en applicaties.

Full-stack-ontwikkelaars moeten ook weten hoe ze moeten coderen in back-end-talen zoals JAVA, PHP, Ruby, Perl, Python en C om ervoor te zorgen dat hun front-end websites en applicaties kunnen worden geïntegreerd met back-end business applicaties en infrastructuur. Kennis van databases en talen om te communiceren met databases zoals MySQL, Oracle en Microsoft SQL Server is ook essentieel.

De term full-stack webontwikkelaar heeft voor enige controverse gezorgd, omdat sommigen geloven dat ‘full stack’ de definitie is van een softwareontwikkelaar. Ze zeggen dat iemand een “full-stack” ontwikkelaar noemen hetzelfde is als een dokter een “volledige medische” arts noemen.

Hoe u een full-stack ontwikkelaar wordt

Het is belangrijk op te merken dat niet verwacht wordt dat full-stack-ontwikkelaars alle programmeertalen beheersen. Integendeel, degenen in een full-stack ontwikkelrol moeten een solide vaardigheid hebben in een of meer van deze talen, terwijl ze ook begrijpen hoe front-end en back-end technologie efficiënt kunnen worden geïntegreerd en samen kunnen werken.

Praktische ervaring is de beste manier om een ​​competente full-stack ontwikkelaar te worden, maar voor degenen die nieuw zijn in full-stack ontwikkeling of programmeren en technologie in het algemeen, codeerbootcamps en online programmeercursussen van websites zoals General Assembly, Coursera, Thinkful en Lynda kan nuttig zijn om aan de slag te gaan en enkele van de essentiële vaardigheden te leren die nodig zijn om carrière te maken in full-stack ontwikkeling.