Azure Spring Cloud is nu beschikbaar

In oktober 2019 kondigden Microsoft en VMware aan dat ze gezamenlijk een dienst voor Spring Boot-applicaties zouden ontwikkelen met “Azure Spring Cloud”. De bedrijven hebben woord gehouden, wat op veel plaatsen de dagelijkse gang van zaken bij het programmeren in Java kan veranderen.

De Azure Spring Cloud is er, waarvan de ontwikkeling afgelopen najaar door Microsoft en VMware werd aangekondigd. “Spring” is een framework, d.w.z. een programmeeromgeving voor Java en op Java gebaseerde platforms. Spring is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest gebruikte frameworks voor de eenvoudige ontwikkeling van apps en webgebaseerde toepassingen. Het open source-systeem vereenvoudigt de programmering van Java-toepassingen. Voornamelijk apps en webapplicaties worden ermee geprogrammeerd, bijvoorbeeld voor videostreaming, netwerken van auto’s of online winkelen. Ondersteuners van het open source Spring-platform zijn onder meer Microsoft en VMware.

Azure Spring Cloud is bedoeld om ontwikkelaars te helpen zich te concentreren op de code, terwijl het beheer van de infrastructuur en middleware geen tijd meer kost. In plaats daarvan zorgt Microsoft Azure voor dynamische schaling en patching. Microsoft wil ook onderwerpen als beveiliging, compliance en hoge beschikbaarheid behandelen als onderdeel van het Azure aanbod.

Frameworkuitbreiding: Spring Boot

Het frameworkplatform is per direct beschikbaar in Noord- en West-Europa – evenals in acht andere geografische gebieden van Microsoft Azure, die altijd een of meer datacenterregio’s omvatten. Andere regio’s van Microsofts cloud-aanbod volgen in de komende maanden, aldus het bedrijf uit Redmond.

“Spring Boot” als onderdeel van de dienst, is een uitbreiding van het raamwerk voor de eenvoudige ontwikkeling van zelfstandig uitvoerbare Spring-applicaties, die zonder XML-configuratie te beheren zijn en alle benodigde klassebibliotheken zelf meebrengen. Dit zou het makkelijker moeten maken om stand-alone Spring applicaties te maken en te draaien, zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over het beheer van de infrastructuur. Als de omgeving geïsoleerd van het internet in een eigen (virtueel) netwerk moet worden geëxploiteerd, biedt de preview-versie van het “Managed Virtual Network” in de Azure Spring Cloud hiertoe mogelijkheden.

Beheerd virtueel netwerk

De functie “Beheerd virtueel netwerk” geeft gebruikers controle over inkomende en uitgaande netwerkcommunicatie. Met dit in gedachten kan Azure Spring Cloud ook communiceren met systemen in lokale datacentra of met Azure services in virtuele netwerken. Het werkt ook met andere Azure netwerkbronnen, waaronder Application Gateway, Azure Firewall, Azure Front Door en Express Route. Deze middelen kunnen ook worden gecombineerd met netwerkproducten zoals Palo Alto Firewall, F5 Big-IP, Cloudflare en Infoblox. Hierdoor kunnen Spring Boot applicaties op meerdere niveaus beveiligd worden. De autoscale functie is ook beschikbaar als preview versie. Gebruikers kunnen hun geprogrammeerde toepassingen automatisch schalen, afhankelijk van de vereiste belasting of volgens een schema. Ook kunnen boven- en ondergrenzen voor schaling worden gedefinieerd.

Populair Java

Java is een van de meest succesvolle programmeertalen. Volgens de RedMonk Programming Language Index 2019 staat Java op de tweede plaats na JavaScript op de populariteitsschaal, samen met Python. Java is een merk van Sun Microsystems, dat in 2010 door Oracle werd overgenomen. Vergeleken met andere objectgeoriënteerde programmeertalen, zoals C++ of C#, wordt Java als gemakkelijk in het gebruik beschouwd.