Kunstmatige intelligentie stimuleert omzetgroei

In zijn studie “Amplifying Human Potential: Towards Purposeful Artificial Intelligence” heeft Infosys gekeken naar de impact van kunstmatige intelligentie (AI) op bedrijven, de marktrijpheid ervan en de bijbehorende verwachtingen.

De studie laat een duidelijk verband zien tussen bedrijfsomzet en AI-volwassenheid: organisaties die in de afgelopen drie jaar een grotere omzetgroei hadden, hadden ook de neiging een hogere AI-volwassenheid te hebben. De enquêteresultaten onderstrepen deze tendens. Zo is 76 procent van de respondenten van mening dat AI van fundamenteel belang is voor het succes van hun bedrijfsstrategie. 64 procent is ervan overtuigd dat de toekomst van hun bedrijf afhangt van een grootschalige aanpassing van AI-technologie. Ook ethische bezwaren spelen een rol – 62% is van mening dat ethische normen strikt moeten worden nageleefd wil AI kunnen slagen. Als werknemers worden vervangen door AI, wil een groot deel van de respondenten hen inzetten voor taken met een hogere waarde. 80 procent van de bedrijven die banen vervangen door AI-technologie wil werknemers overplaatsen of omscholen. Bovendien geloven beleidsmakers dat AI het beste in hun werknemers naar boven brengt (65 procent) en positieve sociale (70 procent) en economische (76 procent) veranderingen teweegbrengt.

Andere bevindingen in een oogopslag

  • De andere bevindingen van de Infosys-studie zijn:
  • Tegen 2020 verwachten bedrijven die AI-technologieën gebruiken of van plan zijn te implementeren een gemiddelde omzetgroei van 39 procent bij 37 procent lagere kosten.
  • De sectoren waar AI-vervangende werknemers het meest waarschijnlijk zullen worden behouden en opgeleid, zijn: Fast-Moving Consumer Goods (FMCG, 94 procent), Lucht- en ruimtevaart en auto-industrie (87 procent), Energie, olie en gas (80 procent), en Farma en biowetenschappen (78 procent).
  • KI zal leiden tot hogere investeringen in de beroepsbevolking. Dit geldt met name in China (95 procent), Frankrijk (90 procent), Duitsland (89 procent), het Verenigd Koninkrijk (89 procent) en de VS (76 procent).
  • 90 procent van de bedrijven constateert dat hun werknemers zich zorgen maken over AI of AI als een probleem zien. Voor 88 procent bestaat deze situatie met leveranciers en klanten. Over het geheel genomen is 53 procent van mening dat ethische bezwaren een belangrijk obstakel vormen voor de effectieve toepassing van AI-technologieën.
  • Nauwelijks een op de tien respondenten is van mening dat zijn of haar bedrijf de beschikbare mogelijkheden van AI volledig benut. 40 procent is van mening dat er nog ruimte is voor verbetering op het gebied van implementatietijd, bruikbaarheid en interoperabiliteit. Hetzelfde geldt voor gegevensbeveiliging (43 procent), werkzekerheid (40 procent) en beloning (30 procent).
  • De meest voorkomende AI-toepassingen zijn momenteel Big Data-processen (65 procent) en voorspellende en voorschrijvende analyses (54 procent). AI wordt vooral gebruikt op de IT-afdeling (69 procent), operations (34 procent), evenals business development (33 procent), marketing (29 procent) en sales/klantenservice (28 procent).