Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn niet hetzelfde

Vaak verward, het zijn twee onderling verbonden maar verschillende technologieën: kunstmatige intelligentie creëert de architectuur, machine learning verbetert die

We horen vaak spreken over kunstmatige intelligentie en machine learning, twee termen die als gemene deler hebben de nieuwste revoluties in de technologie. Maar wat is kunstmatige intelligentie en wat is het verschil met machine learning?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we beginnen met de twee technologieën afzonderlijk te beschrijven. Allereerst moet erop worden gewezen dat kunstmatige intelligentie en machinaal leren, hoewel nauw met elkaar verbonden, niet hetzelfde zijn. Het zou juister zijn ze te omschrijven als twee kanten van dezelfde medaille. Kunstmatige intelligentie is in feite de wetenschap die er al jaren naar streeft machines te ontwikkelen die in perfecte autonomie beslissingen kunnen nemen. Men denkt onmiddellijk aan robots. Geavanceerd leren daarentegen is het algoritme dat computers nog intelligenter maakt.

Kunstmatige intelligentie

Heeft u het nog niet begrepen? Welnu, enkele meer concrete voorbeelden zullen u helpen de twee concepten beter te begrijpen. Kunstmatige intelligentie kan worden gedefinieerd als de wetenschap die de architectuur ontwikkelt die nodig is om machines te laten functioneren zoals het menselijk brein. Heb je ooit gehoord van neurale netwerken? Het is een computersysteem dat biologische neurale netwerken tracht te simuleren. Het uiteindelijke doel van AI (kunstmatige intelligentie) is, zoals gezegd, het creëren van computers met een soortgelijk (zo niet hetzelfde) redeneervermogen als de mens.

Machine-leren

Machine-leren daarentegen is het algoritme dat intelligente machines in staat stelt zich in de loop der tijd te verbeteren, net als het menselijk brein. Zonder geavanceerd leren zou het in feite niet mogelijk zijn kunstmatige intelligentie “in beweging” te zetten. Laten we een voorbeeld nemen. Zelfrijdende auto’s steunen op zowel kunstmatige intelligentie als geavanceerd leren. Dankzij machinaal leren kan de auto de afgelegde route onthouden of obstakels herkennen en vermijden die hij eerder is tegengekomen. Kortom, dankzij geavanceerd leren, leren computers met kunstmatige intelligentie.