Van de goede oude Siemens mobiele telefoon tot kunstmatige intelligentie

Toppers en flops in overvloed in de IT geschiedenis. Denk aan de beroemde uitspraak: “Ik denk dat er een markt is voor misschien vijf computers in de wereld”, van Thomas Watson, voorzitter van IBM, in oorlogstijd 1943. IT-BUSINESS vroeg Bitkom Chief Executive Dr Bernhard Rohleder wat de toekomst in petto heeft.

Wat komt spontaan in je op als je denkt aan IT in de afgelopen 25 jaar?

De Siemens SL45 – ’s werelds eerste mobiele telefoon met een geïntegreerde MP3-speler en verwisselbare geheugenkaart. Uitgevonden en gemaakt in Kamp-Lintfort, Duitsland, 2001.

En het glas water waarin de toenmalige Siemens-baas Klaus Kleinfeld de mobiele telefoon van Nokia van een journalist liet zinken als uithaal naar de concurrentie, 2004.

En het einde van de mobiele-telefoondivisie van Siemens, 2005.

Welke toekomstvisie heeft u voor IT over 10 jaar voor ogen?

Ik hoop dat we er echt in slagen om kunstmatige intelligentie en big data enerzijds en de bescherming van privacy anderzijds met elkaar te verenigen. Zodat we op deze basis een functionerende en maatschappelijk breed geaccepteerde, datagestuurde platformeconomie in Duitsland kunnen opbouwen. En dat we daadwerkelijk wereldleiders zullen zijn op geselecteerde gebieden zoals AI-ondersteunde individuele geneeskunde en autonome mobiliteit.