Whitepaper stimuleert Europese cloudproviders

KPMG Frankrijk heeft een whitepaper gepresenteerd waarin mogelijke ontwikkelingsscenario’s worden geschetst voor de Europese cloudmarkt tot 2030. In wezen verwachten de auteurs een versterking van de Europese aanbieders en de Europese gegevenssoevereiniteit.

Het document, getiteld “The European Cloud market: key challenges for Europe and five scenarios with major impacts by 2027-2030”, is niet in de laatste plaats gebaseerd op een enquête en interviews onder leidinggevenden van Duitse en Franse bedrijven. Enkele van de belangrijkste voorspellingen zijn:

  • De Europese cloudmarkt is tot nu toe minder concurrerend gebleken, aangezien deze grotendeels wordt gedomineerd door de drie grote Amerikaanse hyperkalers AWS, Azure en Google Cloud – in het Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-marktsegment is hun gecombineerde marktaandeel bijvoorbeeld ongeveer 70 procent. Europese providers winnen echter geleidelijk aan belang op hun thuismarkten – als bewijs wordt aangehaald dat in de segmenten IaaS, Platform-as-a-Service (PaaS) en Hosted Private Cloud OVHcloud bijvoorbeeld op de derde plaats staat in Frankrijk en T-Systems op de vierde plaats in Duitsland.
  • De positie van Europese providers zal ook verbeteren omdat gebruikers het grootste belang hechten aan gegevenssoevereiniteit, aldus de whitepaper. Negenentachtig procent van de respondenten noemde gegevenssoevereiniteit als een “belangrijk” of “zeer belangrijk” criterium bij de keuze van hun cloudaanbieder. Op de vraag wat voor hen onder gegevenssoevereiniteit moet worden verstaan, werden DSGVO-naleving (95 procent) en de locatie van het datacenter (57 procent) veruit als belangrijkste aspecten genoemd.
  • Door een dicht en divers ecosysteem van partnerbedrijven op te nemen, zijn Europese cloudaanbieders in staat een dienstenportfolio aan te bieden dat in zijn breedte en diepte vergelijkbaar is met dat van hyperscalers. De hyperscalers bieden een breed scala aan diensten aan, maar genereren in feite het merendeel van hun inkomsten met slechts enkele daarvan.

“Er staat veel op het spel voor Europa, want volgens de KPMG-studie zou de Europese cloudmarkt tegen 2030 tussen de 300 en 500 miljard euro waard kunnen zijn – bijna negen keer de waarde ervan in 2020 – en daarbij meer dan 500.000 extra banen kunnen creëren,” aldus Falk Weinreich, General Manager Central Europe bij OVHcloud. “Zonder een doortastend optreden van de politiek en het bedrijfsleven loopt Europa het risico tot de helft van zijn economische en sociale invloed op deze markt te verliezen”.