Het dagelijks leven met kunstmatige intelligentie in Duitsland

Machineconditiebewaking of assistentiesystemen in de mobiliteit: Duitse bedrijven maken in hun dagelijks werk al gebruik van op AI gebaseerde toepassingen. Twee deelstaten zijn bijzonder sterk als het gaat om het gebruik van intelligente hulpsystemen.

Met kunstmatige intelligentie (AI) heeft de mens een doeltreffend middel tot zijn beschikking om te digitaliseren. Tal van bedrijfstakken maken reeds gebruik van op AI gebaseerde toepassingen of bevinden zich in een vergevorderd projectstadium. Het scala van toepassingsgebieden voor zelflerende softwaresystemen is divers. Dit varieert van lerende chatbots in de klantenservice tot intelligente conditiebewaking van machines tot AI-hulpsystemen in de gezondheidszorg of mobiliteit.

Meer dan 1000 AI-toepassingen uit Duitsland zijn opgenomen in de AI-kaart. Meer dan de helft van de daar vermelde toepassingen is gebaseerd op gegevensbeheer en -analyse, en meer dan een derde van de toepassingen maakt gebruik van beeldherkenning. AI wordt momenteel vooral gebruikt in de vorm van intelligente hulpsystemen, als software voor het voorspellen van gebeurtenissen (predictive analytics) en in geautomatiseerde processen. Andere belangrijke toepassingsgebieden voor zelflerende systemen zijn sensortechnologie, kwaliteitscontrole en kennis- en hulpbronnenbeheer. De nadruk van waardecreatie ligt met name op onderzoek en ontwikkeling, gevolgd door productie en service/klantenservice.

AI-kaart van Duitsland

Bavaria en Baden-Württemberg lopen voorop in AI

De AI-systemen die op de AI-kaart staan, worden in zeer uiteenlopende bedrijfstakken gebruikt of getest. Vooral in de gezondheidssector en in de verwerkende industrie. Er zijn ook talrijke toepassingen in de mobiliteit en de logistiek, alsook in de energie- en de milieusector.

Veel AI-ontwikkelingen kunnen in andere sectoren worden toegepast, bijvoorbeeld omdat ze organisatieprocessen ondersteunen. De meeste op de AI-kaart geregistreerde aanvragen komen uit de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg, gevolgd door Noordrijn-Westfalen en Berlijn.

Kunstmatige intelligentie is gearriveerd in het dagelijks leven

“Kunstmatige intelligentie is een krachtig instrument om toegevoegde waarde te genereren uit gegevens,” zegt Johannes Winter, hoofd van het Learning Systems Platform office. “Vandaag de dag optimaliseren op AI gebaseerde systemen al industriële processen, verbeteren ze de dienstverlening, versnellen ze medisch onderzoek, besparen ze middelen en ondersteunen ze mensen bij hun werk.”

In het bijzonder kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) die nog niet met kunstmatige intelligentie te maken hebben gehad, biedt de AI-kaart inzicht in de verschillende mogelijke toepassingen. Het Platform Leersystemen laat op een aparte actiekaart voor duurzaamheid zien welke bijdrage AI kan leveren aan duurzame ontwikkeling. Momenteel staan er meer dan 150 toepassingen op.

Dit artikel verscheen eerst op ons partnerportaal Industry of Things.