File Transfer Protocol (FTP) is een standaard netwerkprotocol dat wordt gebruikt om bestanden tussen computers uit te wisselen. Het is gebouwd op een client-server-model met behulp van afzonderlijke besturings- en gegevensverbindingen tussen de client en de server. Gebruikers aan wie toegang is verleend, kunnen bestanden ontvangen en overdragen op de FTP-server, ook wel bekend als de FTP-host / site.
Waar wordt FTP voor gebruikt?
FTP is een handig hulpmiddel voor het verplaatsen van informatie van de computer waaraan een gebruiker momenteel werkt naar de server waarop een website wordt gehost. Als een gebruiker bijvoorbeeld WordPress op een webserver wil installeren, is FTP nodig om de bestanden te kopiëren.
Het is ook handig om bestanden tussen mensen te delen. De ene gebruiker kan een bestand uploaden naar een FTP-server en er vervolgens een link naar delen met een andere persoon. Dit gebruik van FTP wordt steeds minder gebruikelijk omdat cloudservices een gemakkelijke manier bieden om bestanden te delen. Sommige gebruikers geven er echter de voorkeur aan om hun bestanden op een thuisserver te laten hosten en FTP te gebruiken om dit in te schakelen.
Hoe FTP werkt
Voor een FTP-verbinding zijn twee partijen nodig om tot stand te brengen en te communiceren op het netwerk. Om dit te doen, moet een gebruiker toestemming krijgen door inloggegevens zoals een gebruikersnaam en wachtwoord te verstrekken aan de FTP-server. (In sommige gevallen heeft een openbare FTP-server mogelijk geen inloggegevens nodig om toegang te krijgen tot hun bestanden.)
Er zijn twee verschillende communicatiekanalen bij het tot stand brengen van een FTP-verbinding:
- Commandokanaal: Het kanaal waarin de instructie en het antwoord worden geïnitieerd.
- Datakanaal: Het kanaal waarin de gegevens worden verspreid.
Naast communicatiekanalen zijn er twee modi waarin FTP werkt die bepalen hoe de gegevensverbinding tot stand wordt gebracht:
- Actieve modus: Om een overdracht voor een bestand te krijgen, zal een geautoriseerde gebruiker het protocol gebruiken om het creëren van wijzigingen op de server aan te vragen. In ruil daarvoor zal de server de toegang verlenen. Distributie in actieve modus kan problematisch worden als een firewall de computer van de gebruiker beschermt. De firewall staat mogelijk geen onbevoegde sessies van een externe partij toe.
- Passieve modus: Passieve modus wordt gebruikt als het bovengenoemde firewallprobleem optreedt. In deze modus stelt de gebruiker zowel het commando- als datakanaal in. De server luistert in plaats van te proberen een verbinding met de gebruiker tot stand te brengen.
De toekomst van FTP
FTP is oorspronkelijk ontwikkeld om halverwege de jaren tachtig bestanden te verzenden en te ontvangen in op tekst gebaseerde computers en netwerken. Het bestond als een van de originele programma’s voor toegang tot informatie op internet voordat het gebruik van HyperText Transfer Protocol (HTTP) populair werd voor toegang tot webpagina’s. Hierdoor kan de webbrowser van een pc worden gebruikt om toegang te krijgen tot FTP-servers om bestanden over te dragen. Vrijwel elk computerplatform ondersteunt het FTP-protocol.
Tegenwoordig wordt FTP grotendeels beschouwd als een verouderd protocol omdat het niet langer wordt bijgewerkt en is vervangen door veiligere protocollen voor bestandsoverdracht, waaronder FTPS, SFTP en HTTPS. In november 2020 is ondersteuning voor het FTP-protocol beëindigd in Google Chrome.