Volgens een recente studie van Bitkom Research gaan twee op de drie grote bedrijven ervan uit dat ze duurzamer zaken kunnen doen met behulp van digitale technologieën. Het probleem is dat slechts één op de drie bedrijven hiervoor het nodige budget heeft vrijgemaakt.
In de bedrijfsomgeving is het niet in de laatste plaats de veelbesproken klimaatverandering die duurzaamheid bovenaan de agenda heeft gezet. Digitale technologieën worden gezien als de belangrijkste bron van hoop, zoals blijkt uit de trendstudie “Nachhaltig geht nur digitaal. Hoe Duitsland de toekomst vormgeeft met AI & Co. door Bitkom Research in opdracht van de IT-dienstverlener Tata Consultancy Services (TCS). Hiervoor werden leidinggevenden van 951 bedrijven met ten minste 100 werknemers in Duitsland uit alle sectoren ondervraagd.
Volgens de enquête verklaarden 7 van de 10 bedrijven (71 procent) dat duurzaamheid een essentieel onderdeel is van hun bedrijfsstrategie. Twee derde is ervan overtuigd dat zij energie-efficiënter kunnen werken door middel van digitale technologieën. 63 procent verwacht langetermijnvoordelen van technologie-investeringen die zijn afgestemd op hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen.
Kennis en budget ontbreken
Nauwelijks iets meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagde bedrijven beschikt over de nodige kennis over hoe digitale technologieën kunnen worden ingezet voor meer duurzaamheid. De situatie is nog minder gunstig wat de financiën betreft: Slechts 33 procent van de deelnemers zei een specifiek budget voor meer duurzaamheid te hebben gepland. “Digitalisering en duurzaamheid moeten samen worden bekeken. Digitale technologieën zoals het Internet of Things of Kunstmatige Intelligentie kunnen als katalysator dienen voor een efficiënter gebruik van hulpbronnen,” zegt Dr Kay Müller-Jones, hoofd Consulting en Services Integration bij TCS.
Uit de studie blijkt ook dat de digitalisering van de Duitse economie maar langzaam vordert. Op een schaal van 1 (“helemaal aan het begin van digitalisering”) tot 10 (“volledig gedigitaliseerd”) zien de ondervraagde bedrijven zichzelf gemiddeld op een 5,9. Vorig jaar was deze waarde 5,7. Ook hier zijn de financiën een probleem: in 2020 zei slechts 7 procent van de bedrijven dat ze de investeringen die nodig zijn voor digitalisering niet konden opbrengen. Momenteel is dit cijfer 12 procent.