Gebrek aan vrouwen in IT

In IT-banen zijn vrouwen nog steeds de uitzondering. Slechts één op de zeven sollicitanten naar een baan als IT-specialist is vrouw. Dat blijkt uit een Bitkom-onderzoek onder meer dan 500 bedrijven in de IT- en telecommunicatiesector.

Volgens een Bitkom-onderzoek zou 55 procent van de ondervraagde werkgevers in de IT-sector het aandeel vrouwen onder de eigen IT-specialisten willen vergroten. De bereidheid om meer vrouwen in IT-functies aan te nemen neemt ook toe met de grootte van het bedrijf. Bij bedrijven met 10 tot 49 werknemers heeft een op de twee (51%) zich intern ten doel gesteld het aandeel vrouwelijke IT-professionals te vergroten, bij bedrijven met 50 tot 199 werknemers is dat ruim tweederde (68%) en bij bedrijven met 200 of meer werknemers acht op de tien (80%). In de komende vijf jaar willen zij het quotum van vrouwen onder IT-specialisten verhogen tot gemiddeld 25 procent. Momenteel is het aandeel 17 procent. Volgens de studie is echter slechts 15 procent van de sollicitanten vrouw.

“De meeste bedrijven stellen ambitieuze doelen en zoeken specifiek naar vrouwelijke versterking voor hun teams. De ervaring leert dat gemengde teams creatiever en communicatiever werken – en het bedrijf dus ook economisch succesvoller maken”, zegt Bitkom-voorzitter Achim Berg.

Aandeel mannen stijgt

Het zal ook in de toekomst een uitdaging blijven om meer vrouwen voor IT-functies te winnen. Het percentage vrouwelijke studenten computerwetenschappen is gedaald. In 2017 volgden 8 792 vrouwen een eerstegraads studie computerwetenschappen – een daling van 1,9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (8 966). Het aantal mannelijke eerstejaarsstudenten steeg daarentegen met 1,3 procent van 30.052 (2016) naar 30.430 (2017). Als gevolg daarvan daalde het vrouwenquotum in de eerstegraads computerwetenschappen in 2017 tot 28,9 procent. Het percentage afgestudeerden ligt nog lager: 26.394 studenten rondden in 2017 hun studie informatica af, en slechts één op de vijf van hen (19 %) was vrouw.

“Zolang vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in informatica-studies en nog minder kans hebben om hun studie überhaupt af te ronden, zullen bedrijven het moeilijk blijven hebben om meer vrouwelijke IT-specialisten aan te werven”, zegt Berg en pleit voor een fundamentele heroverweging in de onderwijsketen: “Meisjes moeten al op jonge leeftijd enthousiast worden gemaakt voor digitale technologieën en kennismaken met programmeren. De digitale wereld moet ook door vrouwen worden vormgegeven”