Wat is adware en hoe verdedig je jezelf

Adware is een kwaadaardig programma dat over het algemeen twee doelen heeft: het online gedrag van zijn slachtoffers bespioneren en advertenties vertonen

Adware is een van de meest voorkomende en meest gebruikte computerinfecties. Het zijn kwaadaardige programma’s die over het algemeen twee doelen hebben: het onlinegedrag van hun slachtoffers bespioneren en advertenties vertonen. Ze zijn zeer verraderlijk en moeilijk te detecteren.

Zij richten zich op elk apparaat, van computers tot smartphones. Zodra zij erin geslaagd zijn in het systeem in te breken, overladen zij de slachtoffers met constante banneradvertenties of leiden zij het webverkeer om naar websites die altijd commerciële advertenties bevatten. Net als bij andere soorten malware zitten er mensen achter adware die snel en gemakkelijk winst willen maken. Virussen die tot deze malwarefamilie behoren, installeren vaak extensies of wijzigen de standaardinstellingen van browsers, bijvoorbeeld door de oorspronkelijke zoekmachine te wijzigen in een kwaadaardige.

Waarom ze gevaarlijk zijn

Adware is zeer gevaarlijk voor de privacy van gebruikers. Net als spyware zijn ze in staat om veel persoonlijke en vertrouwelijke informatie van hun slachtoffers te verzamelen, die hackers gebruiken om hun misleidende reclamecampagnes op te zetten. De door de adware verzamelde gegevens, die ook de locatie, het IP-adres (en de bezochte websites) kunnen bevatten, worden gewoonlijk naar een server gestuurd die door de auteurs van de malware wordt beheerd.

Sommige van de meest invasieve vormen van adware zijn in staat om illegale banner- of pop-upadvertenties weer te geven of het internetverkeer van slachtoffers om te leiden naar illegale commerciële platforms.

Hoe adware toeslaat

Het uiteindelijke doel van adware is, zoals we hebben gezien, om zo veel mogelijk klikken te genereren naar gesponsorde inhoud die op geïnfecteerde machines wordt weergegeven. Hoe vallen ze aan? Er zijn verschillende strategieën. Helaas is de belangrijkste “bondgenoot” van adware de gebruikers zelf. De kwaadaardige code kan in feite in sommige gratis programma’s zijn opgenomen.

Soms is adware zelf software: slachtoffers denken dat ze een hulpprogramma voor hun pc downloaden, maar in plaats daarvan zitten ze met een nutteloos en gevaarlijk stuk gereedschap. En dat is nog niet alles. Soms kan adware ook worden verborgen in nepbanners die slachtoffers dringend verzoeken een programma of pc-onderdeel te updaten.

Hoe te verdedigen tegen adware

De beste manier om te voorkomen dat u door adware wordt getroffen, is door in de tegenaanval te gaan, wat vooral inhoudt dat u de dreiging moet kunnen voorkomen. Dit betekent dat programma’s niet mogen worden gedownload, zelfs niet als ze gratis zijn, van onofficiële en potentieel riskante websites. Klik niet op pop-ups waarin u wordt gevraagd programma’s en het besturingssysteem bij te werken (neem in geval van twijfel contact op met de fabrikant). Pas ook op voor extensies die in uw browser zijn geïnstalleerd. Open geen verdachte koppelingen en e-mailbijlagen. En vergeet vooral niet uw computer en antivirussoftware up-to-date te houden.