Hoe bescherm je jezelf tegen ongewenste oproepen en telefoonzwendel

Een complete en intuïtieve gids om ongewenste oproepen naar zowel je telefoonnummer thuis als je smartphone voor altijd te blokkeren

Lunch, diner en zelfs werk. Onze dag wordt onderbroken door telefoontjes. Zowel de huistelefoon als de smartphone. In de meeste gevallen is het geen goed nieuws, maar de gebruikelijke callcenters die ons van alles proberen te verkopen. Laten we eens kijken hoe we onszelf kunnen beschermen tegen ongewenste oproepen in deze uitgebreide gids.

Er zijn verschillende manieren om uzelf op uw vaste lijn te verdedigen tegen ongewenste oproepen van callcenters, maar ook en vooral om onaangename telefoonzwendel te voorkomen. Om een einde te maken aan de voortdurende promotionele oproepen, kunnen wij besluiten ons aan te sluiten bij het Openbaar Bezwaarregister. Maar dit is niet de enige manier om ons te beschermen tegen aanhoudende telemarketingoproepen. Zelfs smartphones zijn nu een doelwit geworden voor reclameoproepen, en het is noodzakelijk de juiste toepassingen te installeren om ongewenste oproepen te kunnen blokkeren.

Hoe abonneert u zich op het Openbaar Bezwaarregister

Dit is een dienst die aan burgers ter beschikking wordt gesteld en waarmee zij hun nummer kunnen uitsluiten van de nummers die beschikbaar zijn voor de verschillende callcenters. Om u in te schrijven, gaat u eerst online naar www.registrodelleopposizioni.it. Selecteer de rubriek Abonneesgebied, die linksboven in het scherm in het groen wordt weergegeven.

Als u het Abonneesgebied binnengaat, ziet u een reeks pictogrammen, vijf om precies te zijn. We moeten klikken op “Web”, dat ook de eerste in de lijst is. Dit zal een pop-up menu openen, en we zullen het item Abonnement selecteren. Hieronder staat te lezen: “Geachte abonnee, om uw nummer via het web in het openbaar register van opposities in te schrijven, moet u het elektronische formulier op de volgende link invullen en verzenden”. Door op de link te klikken komen wij op een nieuwe pagina waar wij het nodige formulier moeten invullen. Om de operatie te voltooien hebben wij ons telefoonnummer nodig, ons BTW-nummer in het geval van een zakelijke telefoon, onze geboorte- en verblijfplaatsgegevens en een e-mailadres. Zodra u het formulier hebt ingevuld, klikt u links onderaan op Verzenden. Aan het eind van het registratieproces krijgt u een overzichtspagina te zien, die u moet afdrukken omdat die in de toekomst van pas kan komen. Als u na uw registratie nog steeds oproepen van callcenters ontvangt, kunt u contact opnemen met de Gegevensbeschermingsautoriteit en de zaak melden. Download daarvoor, opnieuw van de site van het Register van Bezwaarschriften, het bestand met het opschrift “Melding van ontvangst van ongewenste reclameoproepen – Voor gereserveerde telefoongebruikers”. Vul het in en zend het aangetekend naar het adres op het formulier rechtsboven. Vergeet niet dat het ongeveer 15 dagen duurt om de inschrijving in het bezwaarregister te activeren.

Beperkingen van het bezwaarregister

Aanmelding in het bezwaarregister bespaart ons een aantal promotionele en ongevraagde telefoontjes. Het is echter mogelijk dat dit geen definitieve oplossing biedt. Wettelijk gezien zullen de bedrijven die wij hebben gemachtigd om reclameboodschappen te ontvangen, ons nog steeds kunnen opbellen, zelfs indien wij in het register van opposities zijn ingeschreven. Dit gebeurt vaak wanneer u zich abonneert op een website, deelneemt aan een online-wedstrijd of een abonnement neemt op allerlei soorten diensten. Daarom moeten we altijd voorzichtig zijn met het opgeven van ons nummer op internet en met het klikken op “Ik ga akkoord” bij het registreren op websites, forums of sociale netwerken van uiteenlopende aard.

Hoe blokkeer je ongewenste oproepen op smartphones

Zoals gezegd zijn promotieoproepen, ongewenste oproepen en pogingen tot oplichting niet langer voorbehouden aan vaste telefoons, maar komen ze ook veel voor op smartphones. Om dit te doen, vooral op Android-toestellen, kunnen we beslissen of we de standaardinstellingen op onze toestellen gebruiken of dat we vertrouwen op apps van derden. In de meeste gevallen bieden deze apps een betere bescherming tegen opdringerige commerciële oproepen.

Samsung-smartphones

Laten we eens kijken hoe u ongewenste oproepen op sommige Android-smartphones kunt blokkeren. Als we bijvoorbeeld een Samsung telefoon hebben met Android Lollipop, of een Galaxy S5 of S6 of Note 4, is er een eenvoudige manier om inkomende oproepen te blokkeren. Dit is een standaard telefoonoptie die zeer gemakkelijk in te stellen is. Om dit te doen gaan we naar de Gesprekslog, in de rechterbovenhoek vinden we het icoontje voor geavanceerde instellingen. Voer het in en selecteer het item voeg nummer toe aan de automatische afkeuringslijst. Een drastische maar nog steeds effectieve optie zou zijn om “Alle onbekende nummers blokkeren” te selecteren.

HTC-smartphones

Net als bij Samsung heeft HTC het heel gemakkelijk gemaakt om oproepen van zijn gebruikers te blokkeren, dankzij een instelling die standaard aanwezig is. Om dit te doen op de One M7, One M8 en One M9, open je gewoon de oproepgeschiedenis en tik je op het zoekpictogram met het vergrootglas om het nummer te vinden dat je wilt stoppen. Tik op het ongewenste nummer en er verschijnt een pop-up menu, selecteer vervolgens Toevoegen aan oproepblokkering. We kunnen de geblokkeerde contacten ook beheren, want HTC-smartphones maken een map aan met alle nummers die op de zwarte lijst staan.

LG-smartphones

Sommige LG-smartphones, vooral die waarop Lollipop nog draait, gebruiken een aantal snelle en ingenieuze oplossingen om zakelijke gesprekken te voorkomen. Het instellen is heel eenvoudig, eigenlijk hoeft u niets in te stellen,  wij beslissen op het moment van het gesprek of het nummer al dan niet aan de zwarte lijst wordt toegevoegd. Als u een ongewenst gesprek ontvangt, schuift u de rode handset naar het midden in plaats van uw vinger van het midden naar de rode handset aan de linkerkant te schuiven om deze te sluiten. Dit zal het nummer automatisch naar de geblokkeerde contacten sturen. Of we kunnen automatische weigering instellen voor alle onbekende of privénummers.

Moet ik opnemen?

Als uw smartphone geen effectieve standaardinstellingen heeft en u zich afvraagt hoe u ongewenste oproepen kunt blokkeren, kunt u de hulp inroepen van applicaties van derden. Een van de beste is Moet ik antwoorden? De naam spreekt voor zich en u zult onmiddellijk het hoofddoel van de toepassing begrijpen. Should I answer?  stelt u in staat om inkomende gesprekken van een willekeurig nummer te blokkeren en te weten te komen hoe gebruikers over dat contact denken. Als u bijvoorbeeld wordt gebeld door een callcenter, kunt u dat met de app van tevoren te weten komen en kunt u de oproep niet beantwoorden, waardoor u kostbare tijd bespaart. De app maakt gebruik van een interne database die voortdurend wordt bijgewerkt door andere gebruikers. Het werkt ook offline.

Calls Blacklist

Een andere zeer handige applicatie voor het blokkeren van hinderlijke oproepen op Android is Calls Blacklist waarmee u een persoonlijke lijst kunt maken van alle contacten die u wilt weigeren. De gebruiker kan een nummer toevoegen aan de zwarte lijst of het direct toevoegen aan een van de volgende categorieën: “Privé-nummers”, “Onbekende nummers” of “Alle oproepen”. Naast de mogelijkheid om oproepen te blokkeren, zal de gebruiker ook de ontvangst van SMS-berichten kunnen blokkeren.

Google Dialer

Google biedt een dienst aan om commerciële oproepen en in het algemeen alle ongewenste oproepen te blokkeren. Het heet Google Dialer. Om het te laten werken, moet u uiteraard de relevante toepassing uit de Play Store installeren. Het duurt maar een paar minuten. Na het downloaden van de app, moeten we hem starten. Zodra u klaar bent, gaat u naar het menu en klikt u op het icoon met de drie puntjes rechtsboven. Ga dan naar Instellingen en selecteer Geblokkeerde nummers. Selecteer vervolgens het kopje Nummer toevoegen en voer alle contacten in die u wilt blokkeren.

True Caller

Als u op zoek bent naar gratis apps om inkomende oproepen te blokkeren, is True Caller een van de meest gebruikte apps door Android-gebruikers. Het biedt namelijk twee verschillende diensten aan: enerzijds kunt u oproepen blokkeren van mensen die u niet aanstaan, en anderzijds kunt u callcenters weigeren. Om het meeste uit de functies die worden aangeboden door True Caller te maken, moet u zich abonneren op het platform en beginnen met het gebruik van de database, zoals Moet ik antwoorden?, met alle call center nummers gerapporteerd door de gemeenschap. Elke gebruiker zal nieuwe contacten kunnen toevoegen en degenen die hij niet meer wil horen op zijn persoonlijke zwarte lijst kunnen zetten.