Hoe je pop-up advertenties blokkeert op Android

Op Android kun je pop-up advertenties blokkeren, zowel op Chrome als binnen apps: hier lees je hoe je dat doet

Pop-up advertenties zijn een echte nachtmerrie voor gebruikers: ze zijn opdringerig, maken online browsen erger en zijn in sommige gevallen zelfs gevaarlijk. Als u per ongeluk adware op uw apparaat hebt geïnstalleerd, een bepaald type virus dat misleidende advertenties weergeeft, loopt u het risico te moeten betalen voor wekelijkse of maandelijkse abonnementen op diensten die u niet wilt.

De eerste pop-up advertenties werden ontworpen voor computers, maar naarmate smartphones populairder werden, begonnen bedrijven ze ook voor mobiele telefoons te maken. Op pc’s zijn ze al hinderlijk en opdringerig, op het kleine scherm van smartphones maken ze het surfen praktisch onmogelijk. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om pop-up advertenties te blokkeren op Android smartphones. Dat is heel gemakkelijk, zowel in de browser als binnen toepassingen. Hier leest u hoe u pop-upadvertenties op Android kunt blokkeren.

Hoe u pop-upadvertenties op Chrome- en Android-browsers kunt blokkeren

Als u een Android-smartphone hebt, gebruikt u waarschijnlijk de Chrome-browser om op internet te surfen. Met Chrome kunnen gebruikers pop-upadvertenties en omleidingen naar gevaarlijke websites blokkeren.

Om de functie te activeren, moet u Chrome openen, op het pictogram met de drie stippen rechtsboven drukken en vervolgens op Instellingen klikken. Selecteer dan ‘Site instellingen’ en klik op ‘Popups en omleidingen’ op de pagina die opent. Verwijder in het nieuwe tabblad het kneveltje naast de naam van de functie. Op die manier heb je geen last van pop-upadvertenties als je op internet surft.

Dezelfde functie is ook aanwezig in de instellingen van andere Android-browsers, maar waarschijnlijk onder een andere naam.

Hoe blokkeer je pop-upadvertenties in Android-apps

Pop-upadvertenties zijn ook aanwezig in Android-apps, vooral in videogames. Ze verschijnen op ongelegen momenten en hinderen onze gebruikerservaring. Wat kan ik doen om ze te blokkeren? Helaas is er geen specifieke instelling om pop-ups in Android apps te blokkeren. Het enige wat u kunt doen is de Premium-versie van de Android-app aanschaffen, waarmee de advertenties worden verwijderd.

Antivirusscan

Als er na het blokkeren van pop-ups en het aanschaffen van de Premium-versie van de app nog steeds advertenties op uw scherm verschijnen, dan is er adware in uw Android-smartphone gedrongen.Het is heel eenvoudig om je toestel te infecteren met een virus: download een bijlage uit een e-mail of inhoud van een gevaarlijke website en je bent klaar.

Om adware van je Android-smartphone te verwijderen, moet je een antivirus- of malwareverwijderingsprogramma installeren. Er zijn er genoeg in de Google Play Store, ook gratis. Wij raden Malwarebytes voor Android aan, dat zeer eenvoudig te gebruiken is en adware van uw smartphone verwijdert in slechts enkele seconden.