WhatsApp, hoe kom je erachter wie ons bespioneert en hoe je jezelf kunt verdedigen

WhatsApp kan ook door aanvallers worden gebruikt om ons te bespioneren en onze persoonlijke gegevens te stelen: hier is hoe je jezelf kunt verdedigen

WhatsApp wordt dagelijks door bijna twee miljard mensen gebruikt en het is normaal dat privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens een van de dingen is waar ontwikkelaars het meest om geven. Heel vaak worden nieuwe functies toegevoegd die speciaal zijn ontworpen om maximale veiligheid te garanderen, maar dit wordt niet altijd bereikt. Heel vaak maken gebruikers zelf fouten en staan ze toe dat hun naasten hen bespioneren op WhatsApp.

Een van de grootste nachtmerries voor WhatsApp-gebruikers is bespioneerd worden. De berichtenapplicatie bevat immers al onze diepste geheimen en persoonlijke informatie. Wij wisselen foto’s, video’s, werkdocumenten en spraakberichten uit met onze vrienden en vertellen hen wanneer en waar wij elkaar kunnen ontmoeten. Gelukkig zijn er enkele snelle en eenvoudige trucs om erachter te komen of iemand je bespioneert op WhatsApp. Het is niet al te ingewikkeld, maar het kost maar een paar minuten om het te controleren en zo nodig tegenmaatregelen te nemen. Dit is wat je moet doen.

Hoe kom je erachter wie je bespioneert met WhatsApp via WhatsApp Web

WhatsApp Web is de browserversie van de messaging-app. Om het te gebruiken, moet je je apparaat toevoegen waarop je WhatsApp Web kunt activeren via je smartphone. Deze procedure is bedoeld om de privacy van gebruikers te beschermen, maar kan soms beveiligingsproblemen veroorzaken.

De werking van WhatsApp Web is heel eenvoudig: voer de URL van de dienst in de browser in en er verschijnt een QR-code op het scherm die met de WhatsApp-app moet worden gescand. Vervolgens open je WhatsApp op je smartphone, druk je op het menu en klik je op WhatsApp Web. Klik op het “+” icoon om de camera te openen en de QR code te scannen. Zodra je dit hebt gedaan, verschijnt je WhatsApp-profiel in de browser met al je berichtengeschiedenis.

Deze zeer eenvoudige procedure kan sommige “spionerende” vrienden in staat stellen misbruik van je te maken. Hoe? Het is heel eenvoudig: je neemt je smartphone een paar seconden over (misschien terwijl je bent afgeleid) en activeert WhatsApp Web op hun apparaat.

Er is helaas een vrij eenvoudige manier om erachter te komen of iemand je bespioneert met WhatsApp Web. Hoe doe je dit? Open de WhatsApp-app, klik op het menu en vervolgens op “WhatsApp Web”. Dit zal een tabblad openen waar u nieuwe apparaten kunt toevoegen, evenals een lijst van “Aangesloten apparaten”. Ga er doorheen en kijk of er iets ongewoons is in je recente activiteit. Als u geen recente toegang ziet, klik dan onmiddellijk op “Verbinding met alle apparaten verbreken”. Op die manier kan iemand die u bespioneert, dat niet meer doen.

Wij raden u ook aan om een ander beveiligingsniveau in te stellen: blokkeren met uw vingerafdruk (Android) of gezichtsherkenning (iOS). Dit kan vanuit de Privacy-sectie van de app en dwingt de gebruiker om de smartphone te ontgrendelen met behulp van biometrische gegevens.

Hoe kom je erachter wie ons bespioneert op WhatsApp via de “Status”

De “Status”-sectie is het equivalent van Instagram Stories: gebruikers kunnen afbeeldingen en video’s plaatsen die na vierentwintig uur verdwijnen. En iedereen die ons telefoonnummer heeft, heeft toegang tot de inhoud van de Status, tenzij we zeer strikte privacy-opties instellen.

Wie een afbeelding op de “Status” plaatst, kan op elk moment weten wie de gepubliceerde inhoud heeft gezien en ook nagaan of er “snoopers” zijn die de inhoud zien. Als iemand die u niet kent op de lijst staat van mensen die de afbeelding hebben bekeken en ze doen dat meerdere keren achter elkaar, dan moet u tegenmaatregelen nemen.

In het gedeelte Status kunt u uw privacyopties wijzigen. Hoe doe je dit? Ga gewoon naar de sectie, klik op het menupictogram en dan op “Status Privacy”. Dit zal een tabblad openen waar je kan kiezen “Wie kan mijn status updates zien”. U kunt kiezen tussen “Mijn contacten”, “Mijn contacten behalve…” en “Delen met…”. Door te kiezen voor ‘Mijn contacten behalve…’ kunt u sommige mensen uitsluiten die een beetje te nieuwsgierig zijn.