Diskette

Alomtegenwoordig in het vroege computergebruik van 1970 tot het begin van de jaren 2000, is de floppydisk een draagbaar opslagapparaat dat sindsdien is vervangen door efficiëntere methoden, zoals USB-flashstations, SD-kaarten en cloudopslag. Floppydisks waren een betaalbaar en flexibel alternatief voor harde schijven, wat betekent dat gebruikers talloze floppydisks konden verzamelen voor het opslaan en organiseren van gegevens voordat ze evenveel geld op een harde schijf moesten uitgeven.

Geschiedenis van diskettes

Floppy disks werden in het begin van de jaren zeventig door IBM ontwikkeld als een manier om gegevens te behouden, zelfs als een computer was uitgeschakeld. Toen ze eind jaren zeventig en tachtig algemeen toegankelijk werden, werden floppy disks de belangrijkste opslagmethode voor de meeste computerapparatuur. Hoewel harde schijven een grotere capaciteit konden hebben, werden ze vastgemaakt aan het grotere computerapparaat en waren ze meestal aanzienlijk duurder. (De gemiddelde floppydisk kostte in de jaren zeventig en tachtig minder dan $ 1970, terwijl een harde schijf meer dan $ 1970 zou kunnen kosten.) Als zodanig waren floppy disks de meest praktische opslagkeuze tijdens de opkomst van personal computers in de jaren tachtig en negentig.

Toen computerfabrikanten zoals Dell en Apple stopten met het opnemen van diskettestations in hun apparatuur, stonden cd-roms, thumbdrives en soortgelijke dynamische, draagbare opslagapparaten in het begin van de jaren 2000 centraal. Tegenwoordig zijn diskettes grotendeels verouderd, maar er wordt nog steeds naar verwezen als pictogrammen voor “opslag” -opdrachten in toepassingen zoals Microsoft Office.

Soorten floppy disks

Doorheen hun geschiedenis zijn floppydisks verkrijgbaar in verschillende formaten:

  • 8 inch:Het eerste floppydisk-ontwerp werd begin jaren zeventig gebruikt als eerst een alleen-lezen formaat en vervolgens als een lees-schrijfformaat. Zijn “slappe” lichamelijkheid is wat de hele klasse van schijven zijn naam gaf.
  • 5 inch: Deze schijf was geschikt voor pc’s van vóór 1987 en was de opvolger van de 8-inch floppydisk. Dit type floppy was over het algemeen in staat om tussen de 100K en 1.2 MB (megabytes) gegevens op te slaan. De meest voorkomende formaten waren 360K en 1.2 MB.
  • 3 inch: Hoewel het compacte ontwerp en de stevige plastic envelop betekende dat de kleinste floppy disks niet langer fysiek floppy waren, hadden ze een grotere opslagcapaciteit dan andere floppy disks, van 400K tot 1.4 MB aan gegevens.